Melike Merve ÇETİNKAYA

Avukat Vatandaşın Sesidir

Melike Merve ÇETİNKAYA

Evet…Meslek sorunlarının çözüme ulaşacağı inancımızı kaybetmeyerek, düğmesiz cübbelerimizi giydik ve bir 5 Nisan Avukatlar Gününü daha geride bıraktık.

Demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazı yargı erkinin temel taşı ve en büyük güvencesi olan savunmanın temsilcisi avukatlardır. Avukatın olmadığı yerde terazinin dengesi bozulur.

Avukat, hak arayan vatandaşın sesidir.

Gecesi gündüzü olmayan, mesai mefhumundan uzak bir meslektir avukatlık. Çoğu zaman özel hayatınızla iş hayatınız iç içe geçer. Kimse size mutlu olduğu anı anlatmaz. Sorun anlatır, çözüm ister. Ali’nin alacağı, Ayşe’nin boşanma davası, hakarete uğrayan Mehmet, yaralamadan yargılanan Ahmet derken bir bakmışsınız yıllar geçmiş…

Ama bu yılların mesleki heyecanınızı yitirmesine sakın izin vermeyin. Zaten kimisi ömür törpüsü olsa da; bazı müvekkilleriniz buna izin vermeyecektir.

- Ben yeni bir tanık daha bildirmek istiyorum Avukat Hanım.

- Tanık listesinde değişiklik, ekleme yapamayız.(Öncesinde defalarca söylenmiştir)

- Neden,misafir tanık(!) olarak eklesek olmaz mı?

‘O zaman iş başka, misafirin başımızın üstünde yeri var’ mı demeliyiz acaba?

Müvekkilin çözüm önerilerinde, hayal gücünü dizginleyendir avukat.

Hiç tanımadığınız insanları uzun yıllar süren davaları ile yıllarca hayatınıza dahil edersiniz, onlar da sizi. Tabi siz sadece avukat değilsinizdir. Öyle sorulara maruz kalırsınız ki; müvekkillerin gözünde kimi zaman psikolog, kimi zaman mühendis, kimi zaman doktor oluverirsiniz. Ancak;  bu kadar insan hayatına dahil olduktan sonra sosyolog olmaya yakınsınızdır kendinizce.

Avukatlık idealist bir meslektir. Çoğu avukat küçük yaşta karar vermiştir bu mesleğe. Mağdur, zor durumda olan bir kişinin hakkını korumak, avukatlık mesleğin tatmin edici özelliğidir. Mutlu ederken mutlu olursunuz ve o zaman mesleğinizi daha çok seversiniz.

Avukatlar gününü geride bırakarak, ancak mesleki sorunlarımızı önümüze alarak; her şeye rağmen sevdiğim ve övündüğüm bu meslekte hukukun üstünlüğünden başka hiçbir şeye boyun eğilmeyeceği inancıyla tüm meslektaşlarımın avukatlar gününü kutlarım.

Av. Melike Merve Çetinkaya