Bilge Adam

Bebek Tuvalet Eğitimi 

Bilge Adam

Eğitimde Doğru Zaman
 
    Çocuklar büyüme evresinde birden fazla dönemden geçmektedirler. Her dönem bir sonraki döneme basamak oluşturmaktadır. Başarılı geçirilemeyen dönemlerin çocukta yarattığı eksik bir sonraki döneme de eksik başlamasına neden olacaktır. Çocukların büyüme evresindeki kritik dönemlerden biri tuvalet eğitimidir. Bir bebeğe tuvalet eğitimi verebilmek için onun bazı aşamaları tamamlamış olması gerekir. Bebeğin kendini ifade edebilmesi, idrak yeteneğinin gelişmesi, ayakta durabiliyor olması en önemli aşamalardandır. Bu dönemde genellikle 24-36 ay arasına denk gelebilmektedir. Her bebek aynı gelişim seviyesi göstermez bu nedenle farklı bireyler olarak düşünülürse gelişim seviyelerinin de farklı olması nedeniyle eğitim yaşı değişkenlik gösterebilmektedir. Önemli olan çocuğun bu eğitime hazır olmasıdır.
 
 

Tuvalet Eğitiminde Annenin Tutumu
 
     Tuvalet eğitim dönemi hassas bir dönemdir. Bunun nedeni ise çocuğun hazır olduğu döneme 2 yaş sendromu döneminin de denk gelmesidir. Artık bu dönemde çocuk kendisinin bir birey olduğunun farkına varır ve tepkiler gösterir. Anne ile çocuk arasında ki çatışmalar bu dönemde baş gösterir. Anneler bu dönemde çocuklarına baskı kurmak yerine onu rahatlatacak yöntemler bulmalıdırlar ve sabırlı olmalıdırlar. Yoksa çocuklarda özgüven eksikliği, duygularının bastırılması sonucu kendini ifade edememe gibi sorunlara yol açacaktır.
 
     Annelerin çocuğuna tuvalet eğitimi vermeye başlamaları birden gerçekleşecek bir durum değildir. `Hadi bugün başlıyoruz` diye birden başlanılmaz. Çocuğun buna hazır olması gerektiği gibi annenin de hazır olması ve sabır göstermesi gerekir. Bu dönemde çocuğa ceza vermek veya korkutmak ise çocukta büyük bir travmaya da neden olabilir.
 
 Çocuğa Eğitimi Anlatmak
     
     Zor olarak görünen bu dönemde, ebeveynler sabırlı olup çocuğa tuvalet eğitimini vermeden önce ne anlama geldiğini anlatarak ve çocuğunun idrak ettiğini anladıktan sonra eğitime başlamaları gerekmektedir.

Bebek Tuvalet Eğitimi