Uzm. Psk. Gamze BİROL

Psikoloğa gitmek neden zordur ? 

Uzm. Psk. Gamze BİROL


7`den 70`e psikoloğa görünmenin yanlış algı oluşturduğu gibi, psikoloğa gitmenin de zorlukları vardır...
Bir insanın psikologtan randevu almayı düşünmesi ve randevu alması ortalama 6 ay sürmektedir.
Piskologtan randevu alıp gitmek neden zorlayıcı bir adım oluşturmakta? Piskologtan randevu almak kişisel anlamda ne gibi düşünceler tetikler? Kişi kendini hazır hissetiğinde mi randevu almalı, yoksa çevresinin etkisiyle mi psikoloğa başvurmalı?  Kişisel anlamda hangi davranış insan zihni ve bedeni için daha sağlıklı olur? 

Toplumumuzda psikolojik destek (psikoterapi), sağlık alanında en çok geciktirilen ve biriktirilen problemleri çözümlemeye/tedavi etmeye çalışan bilim haline gelmiştir ya da anlık bilgi edinip sürekliliği olmayan danışmanlık haline gelmiştir. Ne yazık ki her iki tutum da yanlış ve danışanlar için sağlıklı değildir..

Kişisel destek almayı istemek, yabancı bir insanın (psikolog) karşısından kendini ifade edebilmektir. Kendi dünyasını en açık şekilde yansıtıp, ihtiyaçlarını bilmek veya öğrenmek tam olarak hazır olmayı gerektirir. Kişi zihnen ve bedenen bu adımı kendi iyiliği için atmaya hazır değilse, dünyanın en iyi psikoloğu ile de görüşse seansından tatmin olmadan çıkacaktır.

Bu nedenle, psikoloğa gitmek herkes için zaman zaman  bir ihtiyaç olabilir ancak kişinin doğru zamanda başvurması hem tedavinin daha etkili olması hem de kişinin sağlığı için önemlidir.

Doğru zaman ne zamandır? Güncel hayatınızda kişisel düzeniniz bozulduğunda, (uyku, beslenme, iş/okul hayatı, aile ilişkileri/ sosyal ilişkiler, gelecekle alakalı düşünceleriniz, kendi hakkınızdaki düşünceleriniz), geçmiş zamandan daha olumsuz bir güncel hayata sahip olmaya başladığınızda, ve bu süreç haftalar boyu tekrarlandığında, belki bir psikoloğa ihtiyaç duyduğunuzu yavaş yavaş düşünmeye başlayabilirsiniz.

Psikoloğa gitmenizi eşiniz, aileniz, çevreniz tavsiye edebilir ancak siz karar vermelisiniz. Karar vermek içinde bu seçeneği düşünmeye başlamanız gerekir.
Bir insanın kendinden bahsetmesi, kendi hakkında düşünmesi hepimiz için çok zorlayıcıdır. 
“introspection” : bireyin bireysel olarak sağlıklı ve tutarlı bir “iç gözleme” sahip olması anlamına gelmektedir. Bu iç gözleme sahip olabileceğiniz en sağlıklı ortam, psikoterapidir.

Kişinin psikoloğa başvurmasına engelleyen düşünce şekilleri şunlardır : 

“Gitsem ne anlatacağım ki?”
“Benim hakkımda ne düşünür?”
“Söyleyeceklerimi başka insanlarla paylaşır mı?”
“Beni anlayağını zannetmiyorum..”
“Biraz daha beklersem belki geçer”
“Psikolog ne yapacak ki”
“Anlatsam bile geçmeyecek..”

Düşünün ki tek bir ömrünüz var, bu süreç içerisinde kendinizi bile anlamaya vakit ayıramadığınız her an, sizi ya geçmişe sabitleştirecektir ya da gelecek kaygısıyle  BUGÜNÜZÜZÜ yaşamanıza engel olacaktır. 

Uzm. Klinik Psikolog Gamze Birol