Melike Merve ÇETİNKAYA

İnsanların değeri iyiliği kadardır

Melike Merve ÇETİNKAYA

Günün mottosu ‘İyilik, insanları birbirine bağlayan altın zincirdir’

“İçinizden gelen bir iyilik vardır, o sizi bir şeyler yapmaya zorluyor; çünkü vicdanınız rahat etmiyor. İhtiyaç sahibi birisiyle yüzleşince ve sizin de onun ihtiyacını giderebilecek durumunuz varsa, onu öyle bırakmak sizi rahatsız ediyor. O rahatsızlık da onun ihtiyacını gidermenize neden oluyor. Böyle başladı yani.” diyor Nurhani Çoksoylu.

Geçenlerde okuduğum bir haberin kahramanı bu insan. Asıl mesleği diş teknisyenliği; ancak o, hobi olarak ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ikinci el eşya temin ediyor. İş çıkışı 6’ dan sonra mesaisini bu işe ayırıyor. Kendisine bir nevi Robin Hood da diyebiliriz.

Nevşehir’li olan Nurhani Bey 1990 yılında İstanbul’ a gezmeye gelen ve kalmaya karar veren maceraperest babasının peşinden ailece buraya yerleşmiştir. Sadece 3 çuvalla geldikleri İstanbul’ da yokluğu gördüğü için, durumu olmayan insanların nelere ihtiyacı olduğunu bilebildiğini söylüyor.

Peki, onu bu yolla iyilik yapmaya teşvik eden nedir?

Bir gün bir öğrenci evine gittiğinde, yerde bir güneşlik ve onun üzerinde de bir yastık görüyor. Öğrencinin güneşliği yatak olarak kullandığını gören Nurhani Bey, ailesinin para gönderemediği ve kendisinin de imkânı olmadığını söylemesi üzerine bu durumdan vicdanen rahatsız oluyor. Dükkânında en az 20 yatak olan Nurhani Bey Gece 12 buçuk, bir tane yatak alıp o öğrenciye götürüyor. Onun mutluluğu ile mutlu olduğunu söylüyor. Bu günden sonra da insanları bu şekilde mutlu etmeye devam ediyor.

Yani Nurhani Çoksoylu, sadece kendi mutluluğu ile mutlu olan insanlardan değil. Onun hayatında ve sözlerinde saklı iyi insan tanımı. Vicdanen rahatsızlık hissederek bu işe başladığını söylüyor ki zaten vicdan değil midir iyiyi ve kötüyü birbirinden ayıran his.

Sadece ben merkezli yaşayarak iyi insan olamayız. Bencillik, insan ilişkilerini kaosa sürüklerken; iyilik, insanları birbirine bağlayan altın zincirdir.

Ne yazık ki; artık bencilliğimiz bizi öyle bir duruma getirdi ki çevremizdeki insanları yok saymaya başladık. Zamanımızı, paramızı, gücümüzü sadece kendimiz için kullanır olduk. İnsanları kullanır olduk…

Biz mutluysak hayat güzel, mutsuzsak hayat kötü değil, hayat paylaşınca güzeldir. Hayat şartlarının zorluğunun, kendi problemlerimizin çevremizdeki insanların mağduriyetini görmemize engel olmasına izin vermeyelim. İyilik bulaşıcıdır. Ben sana, sen başkasına yaptığında hayat yaşanır hale gelir.

Oturduğumuz yerden iyi şeyler düşünerek iyi insan olamayız, bunun için çaba sarf etmeliyiz. İçimizdeki iyiliği başkaları için faydalı olmaya yönlendirmezsek sadece kendimize iyi oluruz.

Unutmayın insanın değeri iyiliği kadardır.

Av. Melike Merve Çetinkaya