Mücahit Akduman

Samsun mu arafta, Samsunlular mı?

Mücahit Akduman

‘Karadeniz’in başkenti,incisi ’,  ‘Atatürk’ün şehri’ olarak anılan, Türkiye`nin en kalabalık 16. Şehri Samsunumuz…

Demiryolu ağına, Ülkemizin en prestijli limanlarından birine, geniş karayolu ağına, yenilen altyapısıyla her türlü uçuşa hazır havalimanına sahip Samsunumuz…

Bu ulaşım olanakları sayesinde Çarşamba ve Bafra ovasına artı olarak hinterlandına Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesini bağlıyor.

Son yıllarda ne kadar yap-boz-yap sistemi uygulanarak yapılsa da altyapısını geliştiriyor.

Kullanımı genel olarak siyasal seminerlerle aktif hale gelse de Kültür sanat merkezleri sayısında çoğu Anadolu şehrinden üst seviyedeyiz.

Geçtiğimiz yaz UluslarDeaflympics 2017 ev sahipliği yaparak kazanılar katma değerin yanında bu dev organizasyonun ardından şehrimize kullanılmayan dev tesisler kaldı.Sanayimiz yok,tarım yok bu kadar tesise sporcuda yetiştiremiyoruz.

Samsun’a özgü olmayan tarımsal sıkıntıların yanı sıra Samsun’da uçsuz bucaksız ovalara tohum değil beton ekilmeye, dikilmeye başlandı.

Modern 19 mayıs stadyumuna kavuştuk. Stadın yeri tartışılabilir ama modernizasyon açısından çoğu Avrupa ülkesinde olmayan statlardan çok daha kaliteli. Buna rağmen şehrin en önemli markası Samsunspor’un durumu aşikar. Samsun’da artık minibüslerde arkayı fenerleyelim denilmiyor. Denilse de kimse anlamaz.Anlasa da maziyi yad eder tebessüm eder geçer.Samsun birçok açıdan 81 vilayet arasında 18 girerde Samsunspor ilk 18’e giremiyor 2.ligdeyiz. 2.lig Samsun’unda Samsunspor’unda kaderi olmamalı.

Lojistik köy projesi hızla ilerliyor. Bu proje tamamlandığında Samsun’un bölgesel lojistik merkez olma niteliği perçinleşmiş olacak.

Büyükşehir belediyesi girişimleriyleDünyanın üçüncü,Türkiye`nin ise tek cerrahi el aletleri üretim üssü olanSamsun` da sektöre yönelik kamunun ihtiyacı olan tıbbi cihaz ihtiyacını güdümlü olarak üreterek kamunun hizmetine sunacak olan MEDİCLUST A.Ş. firmasının kuruluşunaBakanlar Kurulu`nun olurundan sonra Cumhurbaşkanlığı tarafından da onay verildi.İstihdama olumlu katkıları olması dileğiyle hayırlı olsun..

İşin özü Samsun’da bir şehirde olması gereken hemen her şey var. Hatta fazlası var deniz,kum,güneş,kayak merkezi ,golf tesisi,yayla,şelale,ova,baraj,orman,spor tesisleri, üst seviye eğitim kurumları,her çeşit ulaşım ağı,üst düzey sağlık kurumları,sosyolojik zenginlik,kozmopolit kimlik v.b birçok şey.

Tüm bunlara rağmen Samsun hala göç veriyor neden? Samsun şehirlerin insanlara verebileceği tüm imkanları Samsunlulara sunuyor.Samsun şehir olarak arafta değil ama Samsunlular arafta! Peki neden? Tüm bu varların yanında bir gerçek daha var ‘işsizlik’.Güzel şeylerin varlığı insanların karnını doyurmuyor. Bugün karnımı nasıl doyururum derdiyle vaktini öldüren bir bireyin golf tesisi,bowling salonu,futbol umrunda olmuyor.Evinin kirasını nasıl ödeyeceğini düşünen vatandaşın şehirde gerçekleşen herhangi bir organizasyonla ilgisi olmuyor olamaz.Ya da günlük kazancının 4 de 1’ini ulaşım araçlarına veren insana yaşadığı şehrin lojistik merkez olduğunu söylediğinizde yüzünüze ölü balık gibi bakması çok olağan.Bu şehirde insanlara varlığı gösterip yokluğu yaşatmak kimsenin hakkı da haddide değildir.Binaları mı yaşatacak bu şehir insanları mı? Gelecek kaygısıyla bu şehirden göçen her insan bu şehre ne fayda getirecektir. Var olan işgücünü harekete geçirmek mi önemlidir? Milyonluk hamamlar yapmak mı? Bu şehrin ileri gelenleri 5-10 yıllık saltanatınız mı önemli bu şehrin geleceği genç nesillerimi? Bırakın betona yatırım yapmayı insanlara var olanı tükettirmeyi. İnsana yatırım yapın,üretimi teşvik edin! Gelecek nesillere borç değil gelecek bırakalım. Geleceğin lanetini,ahını almayın…Madde bağımlılığını azaltmak ve asayiş olaylarının önüne geçmek adına sosyal devlet olmanın gereği olarak birçok proje başlatılıyor.Uyuşturucu kullananları ve suça bulaşmış bireyleri ıslah etme adına birçok devlet destekli girişim var. Oysaki bu olayların başlıca nedeni işsizlik. İşsiz bireyler kendine karşı da topluma karşı da sorumluluklarını yerine getiremiyor  ve sonuç olarak toplumsal huzursuzluk peydahlanıyor. Kimse kusura bakmasın ama bu düzen bu şekilde devam ettiği sürece Samsunumuz ulusal basında ve sosyal medya platformlarında ‘Samsun’da sıradan birgün’ manşetleriyle günlük  sosyal medya eğlence tüketimine meze olmaktan öteye gidemeyecek.

Mücahit AKDUMAN