Nuran Töre

Kokun imzandır

Nuran Töre

Parfüm; kokulu esans yağları, aromatikkarışımlar ve çeşitli kimyasal maddelerden elde edilen, insan vücudunu çeşitli nesneler ve ortamlarda güzel koku vermek amacıyla kullanılankarışımların genel adıdır.


Sizler için bir kaç soru derledim. Umarım sizde kendinize en çok yakışan kokuyu rahatlıkla bulabilirsiniz.


*Cildinize uygun kokunasıl seçilir?
*Kokularcilt tipine göre değişkenlik gösterir mi?
*Mevsim geçişlerinde kokumuzu değiştirmelimiyiz?
*Kokular para harcamamızı nasıl etkiler?
*Kokular hafızamızı nasıl etkiler?
*Kokular konsantrasyonumuzu etkiler mi?


Bu yazdıklarım ve yazacaklarım sizleri biraz şaşırtabilir. Çünkü kokuları sadece beğenip beğenmediğimize göre seçeriz. Ancak parfüm (koku) seçmenin bazı püf noktaları vardır.


Arkadaşınızın parfümünü koklayıp çok beğendiğiniz ancak kendinize alıp kullandığınızda beğenmediğiniz oluyor değil mi?
Bunun sebebi hepimizin faklı ciltlere sahip olmasıdır. Çünkü kokuya hayat veren cildimizdir.


Tenimize karışan koku bazen çok çarpıcı kokarken bazen de soluk kalabilir. Bu nedenle seçtiğimiz kokular çok önemli.Kişiliğimiz ve tercihimize göre parfüm çeşitleri, derin, yoğun ve gizemli (vanilya, sandal ağacı vb. )’ dan hafif ferah ve aromatik (gül, yasemin vb.) gibi çeşitler gösterir.


Uzmanlar esmerlerin daha yoğun kokular, sarışınların ise daha hafif ve ferah kokular seçmesini önermektedir.


Ancak elbette ki kişilerin tercihleri de bu aşamada çok önemli rol oynamaktadır.


Doğru kokuyu seçmek için parfümle ilgili temel bilgilere sahip olmak gerekir. Kokuların üç katmanı bulunur.


1)Üst katman; parfümü ilk kokladığınızda burnunuza gelen kokudur. Genellikle geçicidir ve çabuk dağılır.


2)Orta katman; bir kaç dakika -1 saat arasındaki sürede oluşan kokudur. Yavaşça kaybolan bir dokusu vardır.


3)Temel katman; kokuyu sürdükten 30 dakikasonra temel katmanı duymaya başlarsınız. Genelde ortakatmanla karışan bu koku parfümün temel özelliğidir.


Belirttiğim katmanlar, kokunun kalıcılığının oluşum şeklidir. Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus mevsimlere göre kullanılan kokudur. Uzmanlar mevsimlere göre koku tercih etmeyi daha doğru buluyor. Tercihen yaz aylarında daha hafif dediğimiz kokuları kış aylarında ise daha yoğun kokuları tercih etmelisiniz.

Çünkü; soğuk hava kokunun etkisini azaltabilir. Bir diğeri ise koku ciltte farklılık gösterir demiştik, kuru cilt tipine sahip olan biri yağlı cilt tipine sahip olan kişiye oranla biraz daha fazla parfümsıkabilir.Çünkü; kuru ciltlerde kokunun kalma oranı azdır. Maksimum etki için de nabzınızı ölçebildiğiniz yerlere koku sürün.

Kokular ne satın aldığımızı ve ne kadar para harcadığımızı etkileyebilir. Yapılan bir araştırmaya göre güzel kokular, insanların ürünleri %84 oranında daha çekici bulmalarını sağlıyor. Bu duruma örnek olarak pahalı markaların mağazalarında düzenli olarak güzel kokuları kullandıklarını söyleyebiliriz.

Kokular belirli anıları tetikleyen çok güçlü bir araçtır ve kayıp anıları kişiye hatırlatma amacıyla terapilerde kullanılır. Araştırmalar sonucunda kokuların tetiklediği anların daha net, daha yoğun ve daha duygusal olma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni kokuyu işleyen beyin bölümünün duygu ve hafızada yer alan kısımlarla doğrudan bağlantılı olmasıdır.

 

Nane, çilek ve lavanta kokusu konsantrasyon konusunda size yardımcı olabilir. Örnek verecek olursak sevgili okurlarım, Japonya’da fabrika çalışanlarına, lavanta kokusunun koklatılmasından sonra üretimin ve verimli çalışmanın artışı gözlemlenmiştir.
Nane koklayan sporcuların daha hızlı koştuğu ve konsantrasyonun diğer sporculara oranla daha iyi olduğu gibi…

 

Çocukların da çilek kokusuna maruz kaldıklarında testlerden daha iyi performans sergiledikleri sonucuna varılmıştır. Kokular aslında yaşam alanımızda bizi her konuda etkiliyor. Bu yüzden kokularımız imzalarımızdır.

 

İş hayatı vegünlük yaşantımızda kokular bize yön göstericidir. Sevgili okurlarım; bazen bir bebek kokusu bazen toprak bazen de kahvenin kokusu sizleri mutlu edebilir. Mutluluğun da bir kokusu olduğuna inanarak şunları söylemek isterim…


Mutluluğun kokusunu almak için arayışa girmeyin.Belkide aradığınız koku burnunuzun ucundadır.Güzel kokularda bir arada olmak dileği ile...