Uzm. Psk. Gamze BİROL

Ergen çocuğuma nasıl davranmalıyım ?

Uzm. Psk. Gamze BİROL

Ergenlik dönemi her çocuğun hayatında sancılı bir geçiş süreci olmakla birlikte, ebeveynlerin çocuklarıyla nasıl davranacakları konusunda zorluklar yaşadıkları bir dönemdir.

Ergenlik sürecinin çocuk ve ebeveynler için sağlıklı bir şekilde yaşanması, çocuğu yetişkinliğe hazırlamaktadır. Bu aşamada aile içinde yaşanabilecek sorunlar, tartışma ve krizlerin üstesinden gelebilmek için ebeveynlerin ergen çocuklarının yaşadıklarını anlamaları kaçınılmazdır.

Ergenlik, kız çocuğu ve oğlan çocuğu için aynı zorlukları ve bunalımları  yansıtmaktadır.

Ergen olan çocuğun dünyası zihin ve beden yapısının değişmesi ile birlikte karmaşık bir yapıya sahiptir. Beden değişikliğine hazırlıksız yakalanıp maruz kalırken, zihin yapısında yaşadığı değişikliklere göre kendini ayarlama sürecidir.“Ben çocuk muyum, yetişkin miyim ?”arada kalmışlık duygu ve düşüncelerle kimlik arayışında olan ergen, kendi bireyselliğini ve özgün kişiliğini oluşturmak için hem cins olan anne ve babasıyla çatışma süreçleri yaşamaktadır ve buNORMALDİR.

Ebeveynler çocuklarına, çocukluk sürecinin yasını tututup, yetişkinliğe hazırlandıkları bu geçiş sürecinin kalıcı olmadığını ifade etmeleri gerekmektedir.

Baskı, tehdit, psikolojik şiddet ve cezalandırma ile çocuklarınızın yapabilecekleri olası hataları yalnızca geciktirmiş olursunuz.

Ergen çocuğunuzu sabırla dinlemezseniz, yaşadıklarını öğrenemeyip, ona yardımcı olamayacaksınız. Ebeveynler bu süreçteki çocuklarının okuldaki başarı oranları düştüğünde değil, fizyolojik değişikliklere maruz kalmaya başladıklarında onlara önem vermelidirler.

Ergenlik sürecinde çocuğun yaşadığı bunalım, yetişkinlik hayatında kalıcı izler taşımaktadır.

Ebeveynlerin amacı, çocuklarını kontrol altında tutmak değil, çocuklarını değiştikleri bu süreçte gelişimlerini desteklemek olmalıdır.

Ergenlik dönemindeki çocuk duygusal, fiziksel, zihinsel deneyimlerini yaşadığı keşif sürecindedir. Bu nedenle düşüncesiyle (beyniyle) değil, dürtüsel olarak kişisel istek ve arzularıyla hareket etmektedir.

Çocuğunuz bir hata yaptığında onu anlayarak ve konuşarak hareket etmeniz, çocuğunuzun yaptığı yanlışı anlamasına yardımcı olacaktır.

Ebeveynlerin amacı çocuklarının yaptıkları hatalara engel olmak değil, zihinsel olarak çocuklarını geliştirmek olmalıdır.

Çocuklarımızın okul hayatlarını, arkadaşlarını, özel ilgi alanlarını ve düşüncelerini takip edip yolunda gitmeyen bir şey olduğunda onlara farklı alternatif düşünce/ algılama şekli sunmamız gerekmektedir.

Çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz davranışları önceden aile içinde konuşun ve paylaşın. Cinsellikle ilgili sorgu ve meraklarını geçiştirmeyin, öğretin.

Babalar oğullarını cinsel konularda uyarıp, eğitim vermelidirler. Anneler kız çocuklarının bedenlerini anlamalarına yardımcı olmalıdırlar.

Ebeveyn olarak görevleriniz, çocuklarınıza yetişkin olduklarında hayatlarında kullanabilecekleri düşünce ve davranışları öğretmektir.

Anne – Baba olarak ergen çocuğunuzun zihinsel ve bedensel olarak  sorumluluğunu almadığınız zaman, çocuğunuzun yalnızca bedensel gelişimlerini desteklemiş olursunuz.

Çocuklarınızı etkili bir şekilde iç dünyalarını beslemelerine yardımcı olun.

Saygı, ahlak, doğru-yanlış, iyi-kötü, sevgi, maneviyat, bilim ve sorumluluk duygularını geliştirmelerine yardımcı olmak için,ONLARLA birlikteVAR olun, kendi dünyalarında bir çıkmaza sürüklenmelerine sebep olmayın.

Psikolojik destek  ve tedavi sürecinde uyguladığımız Aile terapisi ve Ergen psikoterapisi ergen çocuklarınızla yaşadığınız sorunları aşmanıza yardımcı olacaktır.

Uzm. Klinik Psikolog Gamze Birol

Çocuk-Ergen- Yetişkin

Aile&Çift

TERAPİLERİ