Melike Merve ÇETİNKAYA

Ayla..

Melike Merve ÇETİNKAYA

Bir filmden de öte… Bazen bir film izlemek için sinemaya gidersin ama sinemadan çıktığında bir filmden de öte duygularla çıkarsın ya… İşte Ayla filmi de böyle bir duygu veriyor insana…

Ay’ ın ve yıldızların çevresinde görünen ışık halkası. Ayla…

Filmin ana karakterlerinden biri olan Ayla da savaşın karanlık yüzünü aydınlatarak isminin hakkını vermişti. Belki de astsubay Süleyman’ ın ona bu ismi verme nedeni de buydu.

Film, Kore Savaşında ailesini kaybeden ve Türk askeri astsubay Süleyman ile yolları kesişen Koreli küçük kızın arasında gelişen sahiplenme duygusunu, bağlılığı ve sevgiyi anlatıyor.

Türk askeri olarak Kore savaşına katılan Süleyman zorlu şartlara rağmen, yüzlerce cansız insan arasında bulduğu bu küçük kız çocuğunu bürokratik engellere rağmen bırakmıyor, bırakmak istemiyor.

Astsubay Süleyman’ ın vicdanı ile hareket etmesi ve Ayla’ ya sundukları ile ona her şeye rağmen çocuk olduğunu unutturmamak için gösterdiği çaba,  babalık için kan bağının şart olmadığını da bize gösteriyor. Süleyman sadece astsubay Süleyman değil, Koreli küçük kız Ayla’ nın babası Süleyman olarak Kore’den ülkesine geri dönüyor.

Genellikle film tercihlerimi biyografik filmlerden yana yaparım.65 yıl öncesine ait insanlık hikayesinin anlatıldığı Ayla filmini izlediğimde de  vicdanlara dokunan ve güzel dersler çıkarılabilecek Astsubay Süleyman’ ın  hayat hikayesinden haberdar olmak beni çok mutlu etti.

Bu hikayede evrensel duygulara yer veriliyor. Din, dil ve ırk tanımadan acımasız bir savaş ortamına rağmen sadece ortak vicdan ile nasıl sevgi bağı kurulabileceğini anlatıyor.

Filmin sonunda kahramanımızın ve Ayla’ nın yıllar sonra kavuşmaları ve bu görüntülere yer verilmesi, hikayeyi daha da samimileştiriyor ve izleyicilerin duygusallaşmasına neden oluyor.

Bir insanlık hikâyesi izleyeceğimi bilerek gittiğim bu filmden şartlar ne olursa olsun merhamet duygusunun en güzel örneğini sergileyen yüce gönüllü Türk askeri Süleyman’ ı tanımaktan mutluluk duyarak ayrıldım.
Vicdanın diğer bir ismi de Ayla oldu...

AV.MELİKE MERVE ÇETİNKAYA