Uzm. Psk. Gamze BİROL

Yeni yılda, yeni bir “BEN”

Uzm. Psk. Gamze BİROL

Yılın son günlerini nasıl yaşıyorsunuz? Gelecek yıl hakkında beklentileriniz nelerdir?

Geçtiğimiz yıl size neler katıp neleri eksiltti? Her yıl başında olduğunuz kişi ile, yine bul yılda olduğunuz kişi aynı mı ?

Yeni yıl kutlama planları yapanlar, yeni yıla coşkuyla mı yoksa daha sakin ve düşünceli bir şekilde bu geçiş dönemini atlatmalı mı diye düşünürken yeni yıla atfettiğimiz bütün anlamları belkide gözden geçirmek için en ideal zaman...

31 Aralıktan pek bir farkı olmayacak bir gün olarak görünse de, yeni yıla atfettiğimiz bütün beklenti ve umutlar bizde sanki her şeyi sıfırlıyor muşuz gibi bir düşünce ve duygu uyandırmaktadır.

Bu geçiş dönemini sağlıklı bir şekilde atlatmak için önce yeni yılın başka bir zaman olduğuna inanmalısınız.

Yeni bir zaman. Kendimizi baştan geliştirdiğimiz değil, şimdiye kadar hayatımızda var ettiğimiz ve içselleştirdiğimiz her şeyle birlikte iş hayatımızda, sosyal çevremizde, kişisel olarak daha verimli ve daha üst bir versiyon olarak zamanı değerlendirme.

Olmak istediğinle olmak istemediklerin arasında yaptıkların vardır...

Geçen zamanı takvim yapraklarının değişmesi olarak algılıyorsanız, yıllardır aynı bisikletle aynı yolculukta ve belki de bugün bisikletinizin pedallarının takıldığını, çevrilmediğini fark ediyorsunuz.

Yeni bir başlangıçta zamanı değerlendirme şeklimizi değiştirmeliyiz.

“Zaman artık benim yönettiğim gibi ilerlesin” isteğini var ederseniz, kendinize karşı sorumluluklarınızı eğer almadıysanız artık almanız gerekmektedir.

İhtimallerle, belkilerle belirsizlik içerisinde bulunduğunuz her an size önce vaktinizi sonra enerjinizi daha sonra kendinizi kaybettirecektir.

Kendi arzu ve isteklerinizi hayata geçirmek için, 2018`den beklentilerinizin gerçekleştiğini görmek ve yaşamak için başlangıç zamanlardan faydalanabilirsiniz.

Ertelemeden, zihninizin ve bedeninizin kontrolünü sağlarsanız, hayat senaryonuzun yönetmeni siz olabilirsiniz. Başka zihinler, dışsal koşullar tarafından değil bu sene siz kendinizi yönetmeyi öğrenebilirsiniz.

Her yılı“bir şey”yılı(ulaşmak istediğiniz ve bu yıl içerisinde düşünce ve davranışlarınızın bu amacınıza ulaşmak için çaba göstereceğiniz bir hedef belirleyin) olarak ilan edebilirsiniz, mesela 2018 hayatınızın kontrolünü sağladığınız yıl olarak ilan edebilirsiniz. Belki de, hayatınızda en çok bağlı olduğunuz ve istediklerinizi gerçekleştirmek için yeni bir düşünce, plan yapılandırabilirsiniz.

Geçmiş yıllarımın muhasebesini yaparken, ben neredeyim ?

Şikayet ettiklerimi hala yaşıyor muyum? Yoksa geçmişte şikâyet ettiğim her şeyden daha kötü bir durumda mıyım?

Geçmişimi alıyorum geleceğimle çarpıyorum elimde bu günüm kalıyor, peki bugün ben istediğim hayatı mı yaşıyorum yoksa mecburi bir zaman akımında kapılılıp sürükleniyor muyum ?

Siz kendinizden, beklenti halinde olmazsanız, hiç kimse sizin yerinize beklentilerinizi oluşturup hayata geçirmeyecektir...

Belki geçtiğimiz yıl aile problemlerinizin en yoğun yaşandığı yıl oldu sizin için, belki de meslek hayatınızda büyük zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldınız, veya çocuğunuz hastalındı ya da  terk edildiniz...

Bu yaşadığınız her şeyin canınızı yakmasına izin verin bu son günlerde.

Eğer canınınız yanıyorsa, sevinin. Hissederek, içtenlikle geçtiniz acılarınızdan.

Kendinize bugün müsaade edin. Geçmiş defterleri kapatmak istiyorsanız, bugün yüzleşip gelecekte aynı defterlerin arasında bulmayın kendinizi.

Bugün ertelediğin her göz yaşı, her farkındalık yarın senin dolu yağmuruna tutulmana sebep olacaktır... 

Geçiş dönemleri sancılıdır, geçmişin yasını tutup kendinizi geleceğe hazırlamaktır.

Yaptığınız ve yapamadığınız her şey için kendinizi affedin. Geçmişin olumsuz yükünden kendinizi arındırın. Bu kendinize yapabileceğiniz bir yıl başı hediyesi olsun.

İnsan yalnızca, yaşadıklarını anlamaya başladığı andan itibaren iyileşmeye ve gelişmeye başlar.

Kendinizi ve hayatınızı anlarken, yenilenme arzusuyla yarınınızı düşleyin, hayata geçirin.

İç huzurunuzu oluşturduğunuz veya geliştirdiğiniz bir yıl dilerim...

Uzm. Klinik Psikolog Gamze Birol