Dr. Öğr. Üyesi Murat Nabi Bulut

BAŞ DÖNMENİZ VERTİGO OLABİLİR!

Dr. Öğr. Üyesi Murat Nabi Bulut

Dengesizlik hissinin bulantı ile birlikte olduğu durumlarda kişide vertigodan şüphelenilmesi gerektiğini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Nabi Bulut "Vertigo hastalarının genel olarak ani hareketlerden kaçınmaları, tuz ve kahveden uzak durmaları ve strese dikkat etmeleri gerekir” dedi.

 

Baş dönmesi şikayeti ile acil polikliniklerine başvuran hastaların büyük bir kısmında aslında iç kulak denge sistemi rahatsızlığı olduğuna dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Nabi Bulut, hastada özellikle dengesizlik hissinin bulantı ile birlikte olduğu durumlarda vertigonun akla gelebileceğini söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Bulut, vertigonun teşhisi ve tedavisi konusunda bilgiler verdi.Vertigonun çok çeşitli nedenleri olabileceğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Bulut, hastalığın merkezi (nörolojik kaynaklı) ve periferik (iç kulak kaynaklı) olarak 2 ana gruba ayrıldığınıifade ederek şöyle devam etti: “Sinir sistemi kaynaklı vertigolar nörolojik muayene ve beyin
MR’ı ile tespit edilebilir. İç kulak kaynaklı vertigolar için Kulak Burun Boğaz muayenesi ve özel vertigo testleri gerekir. Ancak birçok hasta elinde tahlil ve filmler ile birçok doktoru dolaşmakta ve tatmin edici bir sonuç alamamaktadır.”

 

VERTİGO TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Üç yıldır hizmet veren VM Medical Park Samsun Hastanesi’ndeki vertigo laboratuvarında ülkemizde sayılı merkezde bulunan VNG, Kalorik Test, VHIT, Posturografi gibi bazı donanımlı cihazlarla tedavi imkanının sunulduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Bulut, Vertigo hastalarının genel olarak ani hareketlerden kaçınmaları, tuz ve kahveden uzak durmaları,strese dikkat etmelerini önerdi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Bulut, teşhisten sonraki sürecin nasıl işlediği konusunda şu bilgileri verdi: “Vertigo laboratuvar bulgularına göre kesin teşhis konulduğunda genellikle 2 sonuç ortaya çıkar. Pozisyonel vertigo (BPV-iç kulak denge kristallerinin yerinden oynaması) ve  meniere sendromu (iç kulak basınç artışı). BPV dediğimiz pozisyonel vertigo da manevra ve medikal tedavi uygulanır. Meniere sendromunda ise diyet, medikal tedavi ve stres kontrolü uygulanmaktadır. Meniere sendromunun inatçı olduğu durumlarda ise kulak içi enjeksiyon yapılabilir. Ancak bu tedaviler ile sonuç alınamayan hastalarda hastanemizde 10-20 seanslık denge terapileri de uygulanmaktadır.”