Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu

ÇOCUKLARA OKUL ÖNCESİ ENFEKSİYON UYARISI!

Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu

Okulların açılması ve sonbaharın yaklaşması nedeniyle kalabalık yerlerde enfeksiyon riski artıyor.Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof.Dr.Hakan Leblebicioğlu, okul çağındaki çocuklarda görülebilecek enfeksiyon hastalıklarıkonusunda uyarılarda bulundu.

 

Prof. Dr. Leblebicioğlu “Özellikle, ishal, dizanteri gibi bağırsak sistemi enfeksiyonları ile nezle, grip, farenjit gibi solunum sistemi enfeksiyonları okullların açılması ve sonbahar-kış gibi mevsimlerde daha sık görülmektedir. Açıkta satılan yiyecekler, iyi pişmemiş yiyecekler ile iyi yıkanmamış sebze ve meyveler yoluyla bulaşmasıyla mikroplar ishale neden olabilir. Kalabalık olan okullarda, kreşlerde havanın yeterince temizlenmemesi, hasta olan kişilerle yakın olan kişiler arasında ki mesafenin kısalması da solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasına neden olmaktadır” dedi.

 

Beslenme şekli çocuğunuzu etkiler mi?


Bu dönemde çocukların beslenmesine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof.Dr.Hakan Leblebicioğlu “Düzenli beslenmeli, günlük beslenmede taze meyve ve sebzelere daha fazla yer verilmeli ve bol miktarda sıvı alınmalıdır. İyi pişmemiş, iyi temizlenmemiş ve açıkta satılan yiyecekler tüketilmemelidir. Bu şekilde ishale neden olan mikroorganizmaların yiyecekler yoluyla bulaşması önlenebilir” şeklinde konuştu.


El yıkamak çok önemli!

 

Prof. Dr. Leblebicioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişisel hijyende ve enfeksiyonlardan korunmada en iyi yöntemlerden birisi el yıkamadır. Herhangi bir şey yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, diş, ağız, burun ve göz temizliği yaptıktan sonra, yüz ve saçlara temastan sonra, oyun oynadıktan sonra, kirli yüzeylere ve maddelere temas sonrası ve okuldan eve dönüşte eller su ve sabunla yıkanmalı, kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Diş fırçası, gibi kişisel eşyalar başkaları ile paylaşılmamalıdır. Solunum yolu enfeksiyonu (nezle, grip) olan hastalar evinde istirahat etmeli, iyileşene kadar okula gitmemelidir. Ayrıca bu hastalar ile el sıkma, öpüşme gibi yakın temastan kaçınılmalıdır. Hastalar kesinlikle doktora danışmadan antibiyotik kullanmamalıdır. Ayrıca reçete edilen antibiyotikler, önerilen sürede dozda ve doz aralığında kullanın. Çocukluk çağı aşılarının düzenli olarak yaptırılması, çocukları, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci, menenjit Hepatit A, Hepatit B gibi birçok bulaşıcı hastalıktan koruyacaktır.”