Mustafa BİLİK

Trafik yerine nostaljik tramvay olsa

Mustafa BİLİK

Çiftlik Caddesi gençliğimizde giyinip kuşanıp arkadaşlarla güzel vakitler geçirdiğimiz bir yerdi.Aradan geçen zaman zarfında Çiftlik de değişti oradaki kimlik de. En son gittiğimde de sanırım çok klasik olacak bu tabir ama Irak yada Suriye’ye geldiğimi düşündüm. Çok uzun zamandır da ayak basmıyorum.Şimdi ise caddenin yeniden trafiğe açılacağı haberi geldi. Bu haberin ardından da biraz düşündüm.

 

Hatırladığım kadarıyla Çiftlik Cadde AVM projesi esnaf tarafından istenmişti. Şimdi aynı esnaf caddenin araç trafiğine açılmasını istiyor.
Ben bir faydası olacağına inanmıyorum.
Boşuna tekrar belediyenin kasasından bu cadde için para akıtılacak.
Ben aracımı rahat rahat ve ücretsiz olarak park edebildiğim AVM yerine neden Çiftlik Caddesi’ne geleceğim?
Esnaf önce bu sorunun cevabını verip ona göre kendini dönüştürmeli ki o zaman ister yaya ister araçlı cadde olsun fark etmeden kendi işlerini yoluna koyabilirler.

 

Bugün tek tuşla oturduğumuz yerden ürün alıp kapımıza kadar geldiği bir çağda yaşıyorken neden aracımızla Çiftlik trafiğine gireceğiz? Yada aracımızı paralı otoparka park edip alışveriş yapmamızı gerektirecek ne satılacak Çiftlik Caddesi’nde?
Eskiden AVM’ler yokken Samsun için sosyalleşmek Çiftlik Caddesi’nde turlamaktı. Şimdi sosyalleşmenin adresleri AVM’ler yada kentin yeni gözdesi Atakum.

 

Her şey dönüşür ve değişir. Buna şehirler de dahildir, ticaret hayatı da.
Önemli olan bu değişime ayak uydurabilmektir.
Bir çok esnaf biliyorum e – ticaret sitelerinde ürün satıp dükkanından fazla sanal alemde para kazanan. O’nun için fark etmiyor mesela dükkanının bulunduğu caddede yaya mı araç trafiği mi olduğu.
Tamam bu defada Çiftlik Caddesi araç trafiğine açılsın. Ama maalesef görünen köy kılavuz istemez faydası olmayacak.
Bunun yerine keşke Cumhuriyet Meydanı’ndan yada Mecidiye Caddesi’nden başlayan İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki nostaljik tramvay gibi bir proje istenseydi. Bence bu hem şehrimize yeni bir hava katar hem de insanların ilgisini yeniden Çiftlik Caddesi’ne çekerdi.