Mustafa BİLİK

İnternet Haber Sitelerine de düzenleme gelmeli

Mustafa BİLİK

İnternet yayınlarında Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi resmen başladı.2018 yılında çıkarılan yasa kapsamında “Radyo Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin ayrıntıları şöyle:


“Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu esnasında, çocukların ve gençlerin, fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verebilecek medya içeriklerine ilişkin ebeveyn kontrolü sağlanması gibi tedbirler alınacak.

 

İnternet-TV yayın lisansı ücreti 100 bin lira olacak. Radyoda ise rakam 10 bin TL İnternet ortamından tele alışveriş konulu tematik yayın lisans ücretleri ise bu tutarların beş katı olarak hesaplanacak.
Ama basın sektörünün uzun zamandır ihtiyacı olan ve hasretle beklediği internet haber sitelerine bir düzenleme maalesef gündemde değil.
Tüm meslektaşlarım ve internet sitesi sahiplerinin de özlemini duyduğu bu yasa biran önce çıkmalı.

 

İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı 2014 yılında TBMM Başkanlığı'na sunulmuştu. Ancak o günkü yasa tasarısının eksikleri ve hataları nedeniyle önce meslek örgütlerimiz bunun karşısında durdu. O günden sonra da herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Basına sansürün kolaylaşması yönünde eksikleri bulunan bu tasarıya karşı çıkmak doğru iken siyasi otorite ile birlikte bir çalışma yapılmaması yasanın eksik yönlerinin birlikte giderilmesi ve ortaya sorunları çözen bir yasanın konulmasına çalışılmaması yanlıştı.

 

Bu yanlışın sonuçlarını da geçen zaman zarfında birlikte gördük.
O gün bence pasta bölünmesin anlayışı ile hareket edenler bugün ortada bir pasta kalmadığını gördüler. Meslektaşlarımı tenzih ederek söylüyorum ki bugün gazetecilik maalesef itibarı istenilen seviyede olmayan bir meslek dalıdır. Amerikan menşeli sosyal medya hesapları piyasaya tamamen hakim olurken yerel basın tükenme noktasındadır. İnsanımız da artık okuduğu ile ilgilenmektedir nereden okuduğu ile değil.

 

Bunun sonucu olarak sosyal medyada yayılmayan haber Dünyanın en önemli haberi olsa da okunmamaktadır.
Samsun’da bunun etkileri daha fazla görülmektedir. Onlarca onlarca internet haber sitesi aslında sanki güçlü bir basının meyveleriymiş gibi düşünülebilir. Ancak realite öyle değil.

 

Bugün bir kasap yada çay ocağı açarken dahi istenen prosedürler gazetecilik gibi bir mesleği icra etmek ve bir internet haber sitesi açmak için gerekmiyor. Mesleğimiz adına temennim o dur ki internet haber sitelerine de gerekli düzenlemeler getirilir ve lisansa bağlanır.
Böylece her meslek grubunda olan çürük yumurtalar bizim meslek grubumuzdan da elenmiş olur.
Sanırım evine gazetecilik mesleği ile ekmek götürme gayesinde olan tüm arkadaş ve ağabeylerim de benim gibi düşünmektedir.