Dr.M.Emin DİNÇÇAĞ

SAMSUN VE TURİZM

Dr.M.Emin DİNÇÇAĞ

Samsun turizm alanında gelişiyor.Artık Samsun'un da söyleyecek sözü ve turiste gösterebileceği mekanları var.Bundan 20 yıl önce,bu konuda söyleyecek hiç bir sözümüz yoktu.

Tıp Fakültesi yeni kurulmuştu,1978 yılı,Samsun'da ciddi bir otel sıkıntısı vardı.Büyük Otel bu ihtiyacı kısmen karşılıyordu ama yetersizdi.Diğer otelleri,Vidinli hariç hiçbirisi dışardan geleni tatmin edecek imkanlara sahip değildi.

 

Bu gün turist için gerçekten önemli sayıda otel mevcuttur. Zincir oteller bu bakımdan turiste diğer kentler ile rekabet edecek şekilde imkanlar sunuyor.Gazi Müzesi,Bandırma Vapuru,Kent Müzesi, Samsun'un sembolü Atatürk heykeli en çok turist çeken mekanlarımızdandır.Batı Park'taki Amazon Köyü ve gezi alanları Samsuna yakışır yerler olarak dışardan gelenleri karşılamakta ve kent için değerli ve önemli mekanlar olarak Samsun'un yüz akı ve değerleri olarak gururumuzdurlar.
Turist,dışardan gelen, ne arar ? Neyi sunarsak turisti memnun ederiz ? Daha neler yapılmalı ? Elbette,kenti idare edenler,bu konuda sorumluluğu olanlar, bu konuları düşünüyorlardır eminin. Ama,turizm pastasından daha çok pay almak,iş ve istihdam olarak bu alanı değerlendirebilmek için Samsun'un daha çok,çoook yolu var.

Önce kentte turizm için gerekli insan gücü ve eğitilmiş eleman yok veya çok az. Bu konuda eğitimli,diplomalı gençleri öne çıkarmalıyız. Sivil toplum örgütlerinin bu alanda katkıları destek bulmalıdır.
Kültür ve Sanat olmadan turizm olmaz.Kültür ve sanat çabaları destek bulmalıdır.Saman alevi gibi bir seferlik etkinlikler yerine gelenekselleşmiş,bilinen ve toplumun sahip çıktığı etkinlikleri yaşatmak bu konuda en doğru çaba olacaktır.
Geçmişin Samsun Fuarı,Yıllardır başarı ile yapılan Uluslarası Halk Dansları Festivali yeniden Samsun Turizmine kazandırılmalıdır.
Samsunspor'un Turizm de ne işi var diye soran yetkiliye cevabım, Samsunspor kentin sembolüdür.Birinci Lig'deki bir Samsunspor'un ekonomiye,turizme katkısının ne kadar olabileceğini düşünemeyenlerin elbette idareci olmaya hakları yoktur.Bu da benden acı
eleştiri.

 

Kuş Cenneti,Vezirköprü Kanyonu ve diğer turizm açısından değerlendirilen mekanların elbetteki daha fazla etkinliğinin olabilmesi için turizmci gözüyle değerlendirilmesi ve bir senaryolarının olması,daha çok reklam yapılması,tanıtımı ve hedef kitle iyi seçilirse; bu mekanların gelecekte turistik açıdan daha çok kazandıracağına inanıyorum.

Yeme içme kültürü açısından yerel tadların daha çok öne çıkarılması herhalde Samsuna ve Turizmine daha çok şey katacaktır.Dileğimiz dev rakipleri ile yarışabilecek bir Samsun'dur.