Mustafa BİLİK

Samsun yaylalarının ne eksiği var?

Mustafa BİLİK

Yaz sezonu malum herkesin aklında tatil planları. Ben şahsen eskiden deniz kum güneş üçlüsünü tatil olarak algılayan biri iken yaşım ilerledikçe bu durum da değişti.

Kültür turizmi ya da doğa turizmi gibi konular daha fazla ilgimi çekiyor. Hele bir otele kapanıp bir hafta oradan çıkmadan yapılan bir tatil hiç bana göre değil.

Malum bizim işler de her zaman tatile imkan veren işler olmadığından haftasonlarımı iyi değerlendirmeye çalışıyorum. Samsun’da gitmedik görülmedik semaver yakılmadık yerini bırakmadım diye övünen bir insandım. Ama öyle olmadığını da 31 Mart seçimlerinin ardından Atakum Belediye Başkan Yardımcılığı görevine gelen Şeref Aydın hocam sayesinde gördüm. Kendisi Tekkeköy’de birçok turizm alanını ön plana çıkarmış bir isim.

Atakum’da da bu misyonunu devam ettiriyor. Geçtiğimiz günlerde Atakum ilçesi’nden cennet manzaralı bir fotoğraf paylaştı. ‘Ben burayı nasıl bilmem?’ dedirtti.

Atakum’da benim de çok iyi bildiğim bir başka cennet Kocadağ’dır. Fakat Atakum için en önemli turizm destinasyonlarından bir tanesi olmaya aday bu yer maalesef hak ettiği değeri bulamıyor. Yol boyu yer alan taş ocakları bu güzelim yerin dağını taşını öğütmekte yok etmekte.

Bunun yanı sıra yolun taş ocaklarına kadar olan kısmı harika bir beton yol ama sonrası TV antenlerine kadar toprak yol. Oradan sonrasında ki piknik alanına kadar ise 4x4 arazi araçları için bile zorlayıcı.

Üstelik ne tuvalet ihtiyacınıza cevap bulabilirsiniz ne de su.
Dedim ya yaşım ilerledikçe deniz kum güneş üçlüsünden uzaklaşıyorum. Hem de dağların zirvesine kaçarcasına. Kamp yapabileceğim yerler benim için en güzel tatil rotaları. Tatil planı yapacak olduğumda aklıma hemen Trabzon, Rize ve Artvin’deki yaylalar geliyor. Buraların Kocadağ’dan fazlası ya da farkı ne ki benim gibi kamp tutkunu bir sürü insanın da aklına aynı yerler geliyor?

Neden yayla turizmi Samsun’da hep geri planda? Yaylalarımızda oteller olmadığı için mi? Yayla turizmi gelişmiyor, yoksa yayla turizmi gelişmediği için mi yaylalarımızda tesislerimiz yok?
Yeni bir turizm şekli ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Piazza AVM içerisinde bulunan Samsun’un en büyük spor mağazasında, en çok kamp ürünleri ilgi görüyor.

Sebeplerini bilemem ama ciddi bir kamp turizmi var. Giderek de artıyor. Bence de bir otele kapanıp tatil yapmak yerine harika bir seçenek. Peki insanlar Karadeniz’de kamp yapmak için nereleri tercih ediyor? Doğu Karadeniz yaylalarını.

Samsun’da yer alan Kocadağ, Elmaçukuru, Nebiyan, Kapıkaya buraların Trabzon’un, Rize’nin, Artvin’in meşhur yaylalarından ne farkı var?
Ben söyleyeyim farkını; bir defa bizdekiler meşhur edilememiş. Tuvalet dahi yok. Su yok. Ulaşım kendi aracınız yoksa imkansız. Oysa Doğu Karadeniz yaylalarına en geç saat başı ulaşım sağlanıyor. Her türlü tesis de var tanıtım da var. Zaten oraları Arap ve Ortadoğulu turistler ihya etti.

Soğuktan donan Ruslar Antalya’ya gitmek isterken Körfez ülkelerinin petrol zengini insanları sıcaktan bunalıp kendini serin ve bol oksijenli Karadeniz yaylalarına atmak istiyor. Bizdeki terslik ise şu; Antalya’ya gitmek isteyen Rus turist için Samsun’a direk uçak seferleri koyup o uçağı bir türlü dolduramamamıza rağmen bunda ısrar ediyoruz. Karadeniz’e gelmek isteyen Arap turist için ise Trabzon’a direk uçak seferleri varken Samsun’a yok.