Doç. Dr. Yasemin Kemal

Obezite cerrahisi kanser riskini azaltıyor mu?

Doç. Dr. Yasemin Kemal

Obezite -vücut kitle indeksinin 30 kg/m2 üzerinde olması -giderek artan önemli bir halk sağlığı problemidir. Dünyada yaklaşık 500 milyon kişinin obez olduğu tahmin ediliyor. Obezite hem kanser riskini hem de kardiyovasküler hastalık riskini artırıyor. Obezite ile ilişkili kanserler arasında meme, rahim, prostat, kolon ve yemek borusu kanserleri ilk sıralarda yer almaktadır. Obezite cerrahisi uzun süreli kilo vermeyi sağlayan kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Bu cerrahi tedavinin diyabet ve kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini azalttığı gösterilmiştir.
Peki obezite cerrahisi kanser riskini nasıl etkiler? Bu soruya cevap arayan araştırmacılar İngiltere’de toplum tabanlı bir çalışma yaptılar. Obezite cerrahisi uygulanan 8794 hasta ve ameliyat olmayan 8794 hasta takip edildi. Obezite ameliyatı olanlarda meme, prostat ve rahim kanserlerinin daha az görüldüğü tespit edildi. Kolon kanseri riskinin gastrik bypass yapılanlarda 2 kat arttığı görüldü. Tüp mide veya diğer yöntemlerde kolon kanseri riski değişmedi. Yemek borusu kanser riskinde ameliyat olanlarda bir farklılık görülmedi.
Bu toplum çalışması obezite cerrahisi ile meme kanseri, prostat kanseri ve rahim kanseri riskinin azaldığını fakat gastrik bypass yönteminin kolon kanseri riskini artırdığını göstermiştir. Bu hastalarda kolonoskopik takip önem kazanmaktadır.