Mustafa BİLİK

Seçim yarışında e dönemi iyi kullanmak

Mustafa BİLİK


Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 40 milyon civarında. Yani ülkemizde nüfusun 50’si aktif internet kullanıcısı. Bu kapsamda sosyal medyanın ve internet haberciliğinin seçimi büyük ölçüde etkileyeceği aşikar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medya verdiği önemi şu sözlerle dile getirmişti:
"Yenikapı Meydanı'ndaki mitinglerimizde 1 buçuk 2 milyon kişiyi bir araya getirdiğimizi düşündüğümüzde Twitter'daki her mesajımızla birkaç Yenikapı mitingi yapmış kadar olduğumuzu görüyoruz."
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan miting gibi doğrudan iletişimden asla vaz geçmiyor. Fakat, meydanları dolduranlar gençler değil. Her 4 yılda bir seçimler gerçekleşiyor ve bu seçimlerde yaklaşık 4,5 milyon genç seçmen oy kullanmak için sürece katılıyor. Bu nedenle hedef, strateji ve politikalar genç seçmen mantığına uygun olarak kodlanmalı
Birçok parti tabana dayalı siyaset ile yoluna devam ediyor. Belirli bir yaşın üzerinde, özellikle 40-50 yaşın üzerinde bir partiye bağlı olanların görüşleri pek değişmeyecektir.
Ama gençlerin, ilk defa oy kullanacak siyasete ilgi duyan gençlerin oyunu almak bu anlamda önemli. Sosyal medyada gençleri yakalayan, gençlerin dilini kullanan aday profilini çizmek şart.
Bu yapılan bilimsel deneylerle de beğeni sayısı ve sosyal medyada aktifliği olan ayrıca internet gazeteciliğinde adından çokca söz ettiren adaylara bakış açısının iyi olduğu görülüyor dünyada. İnternetin yaygınlaşması ile oluşan yeni medyanın seçmene etkisi çok daha fazla hissedilebilecek bu seçim ve bundan sonraki seçimlerde. İnterneti iyi kullanan adaylar, özellikle de gerçekten profesyonel olarak bu konuda destek alan adaylar bir adım önde olacak. Tabi doğallık şart. Sosyal medyada sempatik ve doğal fotoğraflar kullanılmalıdır. Sahte beğeniler ve sahte takipçileri gençler fark ediyorsa adaylar için kötü bir izlenim oluşturacaktır. Bu anlamda gençleri bir araya getirebilen yenilikçi adayların kazanacağı öngörülüyor.
Avrupa ve ABD'deki başarılı seçim sonucunun altında yatan en önemli neden seçmenin fikirlerinin alınması yoluyla sürece dahil edilmesi. İkincisi, yeni medya ve yeni iletişim teknolojilerine uygun mesaj kodlamak. Bunu ayrı tutamazsınız.
Ayrıca adayların haritalama yoluyla seçmenlerin nerede ne tür beklentilerinin olduğunu, hangi mahalle, ilçede veya kentte ne tür istekleri olduğunu politikacılardan ne beklendiğini planlı programlı olarak belirlemeli. Bu metod hedef kitlenin beklentilerine doğru cevap verebilmek için çok önemli.
Artık seçmenlerin kime oy verdiği önemli değil ancak niye ve neden oy verdiği önemli. Toplumun, parti ile iç içe olması gerekir bu nedenle.