Mustafa BİLİK

Eğitim Şart

Mustafa BİLİK


Bir haftadır izinde olduğum için aranızda yoktum. İzinden sonra dönülen pazartesi günümü yaşıyorum.
İzin boyunca gerek şehirlerarası gerekse şehir içi trafiğinde fazlaca araç kullandım. Bu süre zarfında özellikle bir konu dikkatimi çekti. Trafikte ambulanslara yol verme konusu.
Fark ettim ki biz aslında trafikte ambulanslara yol vermek için çırpınıyoruz. Ama maalesef bir türlü başarılı olamıyoruz. Kimse kusura bakmasın ben burada kabahati sürücülere değil ambulans şoförlerine buldum. Sürücüler kadar ambulans şoförleri de fermuar sistemi konusunda sıkı bir eğitimden geçirilmeli.
Bence bir milletin toplumsal yapısını anlamak için trafiğine bakmak yeterli. Trafikte sürücülerin bir birleri olan ilişkileri toplumdaki bireylerin birbirleri ile nasıl iletişim kurduğunu size anlatır. O toplum içerisindeki insanlar yasalara saygılı mı, hoşgörülü mü, empati yeteneği gelişmiş mi, yardım sever mi, öfkeli mi? Trafik size bütün bu konularda genel hatları ile fikir kazandıracaktır.
Bu konuda kabul edelim sınıfta kalıyoruz. Trafikte ne kurallara ne de birbirimize saygımız var. Hepimiz önümüzde yanımızda seyreden sürücüyü eleştiriyorken aslında kendimiz de aynısını yapıyoruz.
Bütün bunlara rağmen Türk toplumu olarak bir konuda halen duyarlıyız. O da ambulans, itfaiye gibi araçlara yol vermek. Trafikte dikkat edin siren sesini duyan direksiyonu bir tarafa kırıyor aracını bir kenara atıyor.
Aslında fermuar sistemi de bunun organize olmuş haline deniyor. Yani siren sesini duyan sürücüler sağ şeritteler ise araçlarını yolun sağına, sol şeritte bulunan sürücüler ise yolun soluna araçlarını çekerek ambulansın geçebilmesi için ortada yol açarlar. Basit, etkili ve hayat kurtaran bir teknik.
Ülkemizde de en çok eleştirilen konudur ambulansa fermuar sistemi ile yol verilmemesi. Ama ben iddia ediyorum ki bu iddiamda trafikteki gözlemlerim sonucu ortaya çıkmıştır; Kabahatin birazı da ambulans şoförlerinde.
Neden?
Dikkat ediyorum siren sesini duyan araçlar sağa sola kaçışıyor ve orta şeritte aslında ambulansın geçeceği kadar bir alan açıyorlar. Nedense ambulans şoförleri orada açılan boşluğu kullanmak yerine sol şeridin boşaltılması konusunda ısrarcı oluyorlar. Sol şeritte bulunan tüm araçların sağ şeride geçmesini isteyen ambulans şoförlerine fermuar sisteminin mantığının bu olmadığı sıkı bir eğitimle öğretilmeli.
Bir iddiam daha; ülkemizde özelleştirilen bir çok kurumdaki şoför kadrosunda çalışanlar özellikle küçük yerlerde ambulans şoförlüğüne verildiler. Ben temelinde ehliyet eğitimi dışında bir eğitim almayan bu insanların ileri sürüş teknikleri konusunda sürekli eğitilmeleri gerektiğine inanıyorum. Acil Tıp Teknikerliği eğitimi görmek de bence ambulans kullanmaya yeter bir durum değildir. Kolay değil o ambulansın içinde hepimiz olabiliriz.
Bir şeyler düzelsin istiyor isek eğitim şart.