SEMA CENGİZ BÜBERCİ M.T.A.L. ÖĞRENCİLERİNDEN ANLAMLI ETKİNLİK

SEMA CENGİZ BÜBERCİ M.T.A.L. ÖĞRENCİLERİNDEN ANLAMLI ETKİNLİK

Sema Cengiz Büberci M.T.A.L öğrencileri 'farklı gelişim gösteren çocuklar için farkındalık desteği' ile farkındalık yarattı.

Topluma Hizmet Kulubu öğrencileri,  ‘farklı gelişim gösteren çocuklar için farkındalık desteği’  temalı empati etkinliğinde bulundular.  Sosyal medyada gündem olan otizimli öğrencilerin sınıflarının kapatılması için ailelerin yaptığı protestoya duyarsız kalamadılar. Ve bugünün çocukları geleceğin anne babaları olan kardeşlerine farkındalık eğitimi ile ablalaık yaptılar. Onların ifadesiyle her çocuk özeldir. Her çocuk görüntüsüyle, duygularıyla, düşünceleriyle birbirinden farklı ve kendine özeldir. Ortak olan ise  oyun hakkı, korunma hakkı, gelişimini sürdürme hakkı, ayrımcılığa uğramama hakkı, eğitim hakkıdır. Yürüyen-yürüyemeyen, işiten-işitemeyen, çabuk ve yavaş öğrenen her çocuğun eğitim hakkı engellenemez. Sınıfımızda göremeyen, işitemeyen bir arkadaşımız olduğunda onunla nasıl iletişime gireriz. Konuşabiliriz, oyun oynayabiliriz… hakkında düşüncelerini aldılar. Sohbetler yaptılar.. 2.sınıfa giden bir öğrencinin onunla oynamazsak, konuşmazsak kendini yalnız hisseder. Bu kötü.  Diğer öğrencinin arkadaşımızın görünüşü hakkında şaka yapamayız’ açıklamaları aslında çocukların iyilikten ve barıştan yana olduklarının güzel bir fotoğrafıydı. Onları büyüdükçe değiştiren belki de yetişkinlerin tavırlarıydı, diyerek doğru model olma sorumluluğunu üstlendiler.  İşaret diline çevrilmiş ‘bana bir masal anlat baba’ şarkısını söylediler. Şarkının işaret dilini öğreterek hep birlikte parmaklarıyla şarkıyaeşlik ettiler.  Sınıfta göremeyen arkadaşımız olursa onunla nasıl iletişim kurarız, onunla nasıl teneffüste dolaşabiliriz? hakkında sohbet ettiler. Rehber kişinin izin alması, kendini tanıtması, kolunu uygun pozisyonda açması, bir adım önde yürümesini içeren drama çalışması ablaların rehberliğinde yapıldı. Drama sonrası ne hissettikleri hakkında duygu ve düşünceleri alındı. Göremeyen bireylerin takım sporu olan Goalball takımları kuruldu, maçlar yapıldı. Empati için zengin bir gündü. Ablalar kardeşleri için eğitimci rolünde iken kardeşleri farklı gelişen çocuklarla empati geliştirerek, iletişim kurmanın her zaman bir yolu vardır, bilincini geliştirdiler.

Sema Cengiz Büberci M.T.A.L. Topluma Hizmet Kulubü öğrencileri diyor ki; ‘HEPİMİZ ENGELLİ ADAYI OLDUĞUMUZ İÇİN DEĞİL, BİR GÜN ENGELLİ BİRİNİN HAYATININ KOLAYLAŞTIRLMASINA KATKIYLA BİZ VARIZ. YA SİZ….

Teşekkür ediyoruz duyarlı genç ablalarımıza BİZ DE VARIZ.