Samsun'da maden arama çalışmaları meclis gündeminde

Samsun'da maden arama çalışmaları meclis gündeminde

CHP Samsun Millet vekili Neslihan Hancıoğlu Samsun'un Kavak ve Havza İlçeleri arasındaki maden arama çalışmalarında kesilen ağaçları meclis gündemine taşıdı.

CHP Samsun Millet Vekili Neslihan Hancıoğlu Samsun'unKavak veHavza İlçeleri arasında buluna 1975 hektar alanda maden çalışmaları yapanTürpag isimli şirketin arama çalışmaları sırasında gerçekleştirdiği 'seyretme' adı altında kesilen ağaçları meclis gündemine taşıdı.

Kanadalı altın madenciliği şirketiEldorado'nun ana hissadarı olduğu bilinen Türpag isimli şirketin Kavak ve Havza İlçeleri arasında 1975 hektar alanda gerçekleştirdiği altın arama çalışmaları sırasında kesilen ağaçları CHP Samsun Millet Vekili Neslihan Hancıoğlu Meclis gündemine taşıdı.

VARLIKLARIMIZI TEHTİT EDEN BİR HAL ALDI

Hancıoğlu, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den açıklama istedi. Hancıoğlu, verdiği önergede, “Ülkemizde 1980’li yıllardan itibaren uygulanmaya başlayan neo-liberal politikalar sonucunda bütün sektörler gibi madencilik sektörü de uluslararası tekeller ve sermaye gruplarının talanına maruz kaldı. Bu süreç, yeraltı kaynaklarımızın yanı sıra doğal, kültürel ve tarihi varlıklarımızı da tehdit eden bir hal almıştır. Uygulama, özellikle 2002 yılından itibaren doğal, tarihi ve kültürel varlıklarımızın yıkımı, milli kaynaklarımızın 'arama' ve 'işletmecilik' adı altında yabancılara peşkeş çekilmesi şeklinde sürmektedir. Yer altı kaynaklarımızın, ülkemizin gelişimi ve halkımızın refahı için kullanılabilmesi, ancak yer üstü zenginliklerimizin korunmasıyla mümkündür. Ancak mevcut politikalar sonucu ortaya çıkan yıkım tablosu, ülkemizin yer altı zenginliklerini de onun üzerindeki doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerimizi de koruyamadığımızı tescillemektedir” şeklinde konuştu.

NE KADAR AĞAÇ KESİLMİŞTİR?

Hancıoğlu, Bakan Dönmez'den şu sorulara cevap vermesini istedi;

“Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ.'nin, Kavak-Havza ilçeleri arasında kalan 1975 hektar alanda 'arama' faaliyeti yürütebilmesi için kullandığı yollarda bugüne kadar ne kadar ağaç kesmiştir? Bahse konu sahada arama faaliyetleri süresince kesilmesi öngörülen ağaç sayısı nedir? Mevkii, alan büyüklükleri, sahipleri ve süreleri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle, bakanlığınızca Samsun ili genelinde verilen maden arama ve işletme ruhsatları hangileridir?"

samsun haber maden   kavak   havza