Çocuklar'da yaz ishaline karşı kefir veya turşu suyu

Çocuklar'da yaz ishaline karşı kefir veya turşu suyu

Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı Kliniği'nden Uzm. Dr. Erdal Irmak, yaz mevsiminde çocuk sağlığı konusunda ailelere önemli bilgiler verdi.

Liv Hospital Samsun- Yazla beraber artan sıvı ihtiyacının karşılanmasında çocuklarımıza sağlıklı suyu ulaştırmakta daha özenli
olmamız ve dikkat etmemiz gerekmektedir. Musluk suyunu kaynattıktan sonra kullanmanızda fayda var.

Her yıl ishal salgınları sık gözlenebilen çocukluk çağını tehdit eden hastalıklardır. Çocuklarımızın sıvı açığını kapatmada yoğurt, ayran, kefir, turşu suyu, meyan şerbeti, reyhan şerbeti gibi probiyotik ve mineral içeren içecekler ishal sıklığını azaltacaktır. Şekerli hazır limonata, içecek ve gazlı meşrubatlar ishal sıklığı ve şiddetini arttırabilir.

ÇOCUĞUNUZA TAZE MEYVE SEBZE YEDİRİN

Yaz mevsimine girerken çocuklarımızın beslenmesinde artan meyve çeşitliliği ile beraber tam bir ziyafet havası yaşanmaktadır. Meyve çeşitliliği ile beraber çocuklarımıza değişik tatlarda gıdaları yedirmeye
cesaretlendirebilir, böylelikle beslenmedeki gıda çeşitliliğini arttırmada önemli adımlar atabiliriz. Yedirdiğimiz gıdaların taze olmasına özen göstermeliyiz. Ev alışverişlerimizi yaparken toplu alışverişlerden kaçınarak 2-3 günlük yetecek meyve sebze alışverişi yapmaya yönelmek tatları bozulmamış daha taze gıdaların çocuklara ulaşmasında bir adım olacaktır.

Bu alışverişlerde yaşları uygun olan çocukların aileye eşlik etmesi hem aktivite olarak eğlence hemde spor olacaktır. Ayrıca sebze meyveyi kendilerinin seçip torbalaması bile çocuğun hiç yemediği gıdaları tatmasında ve gıdalarla barışmasında önemli bir adım ve sağlıklı beslenmede güzel bir kapı olacaktır.

TAVUK VE MAYONEZLİ BESİNLERE DİKKAT!

Günlük tüketilen gıdaların serin ama aşırı soğuk olmamasına özen göstermeliyiz. Havaların sıcak olmasından dolayı gıdaları muhafaza etmenin zorlaşması nedeni ile bir öğünden bir sonraki öğüne sarkmış özellikle tavuk, mayonezli, kremalı gıdaların, sıkılıp bekletilmiş meyve suyunun çocuklara verilmemesi gerekmektedir.

Deniz sezonunun açılması ile birlikte güneş yanıkları ve çillenmelerde artışı engellemek için güneşin dik vurduğu öğlen saatleri yerine kuşluk ve ikindi saatlerinde denize havuza girmek aynı zamanda D vitamininin sağlıklı bir şekilde üretilmesine destek olmak adına daha faydalı olacaktır.


Boğulmalara karşı da çok dikkatli davranmalı, gözlemimiz dışında denizde ve havuzda çocukların tek başına suya
girmesine müsaade etmemeliyiz.