Bakan Selçuk'tan eğitime dair önemli açıklamalar

Bakan Selçuk'tan eğitime dair önemli açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim sistemini anlattı.

Yeni eğitim sistemini anlatan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sistemle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Tekillik diye nitelenen bir çağın geldiğini ifade eden Ziya Selçuk, biyolojik olanla fiziksel olanı, dijital olanı aynı bedende bütünlemeyi hedefleyen yeni bir çağ. Yani beynimize yazılı yüklenmesini mümkün olduğu, vücudumuzda yüzlerce nanoçağın olduğu başka bir çağa gidiyoruz. Türkiye eğitim sade sınıflara yapılan biri olarak çerçeveleyemez” diye konuştu.

Ders sayılarında azalma olması gerektiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencilerin tecrübe ederek bir şeyler yapmaları gerektiğinin altını çizdi. 

UYGULAMALI EĞİTİMLER ÖN PLANDA

Bakan Selçuk, ''Atölye ve laboratuvarların gerçekten kullanılması sayılarının arttırılması, çocukları teorik matematik dersi değil, matematik uygulamalı ile ilişkilendirilmesi önemli.'' diyerek pratiğin önemine dikkat çekti.

LİSELERDE DERS SAYILARI AZALIYOR

Şu an lise öğrencilerinin yaklaşık 15 ders gördüğünü belirten Bakan Selçuk, bu sayının 9'uncu sınıflarda 8'e, 10'uncu sınıflarda 9'a, 11'inci sınıflarda 9'a ve 12'inci sınıflarda 7'ye düşürüleceğini kaydetti.

Ders sayılarının azalmasının nedenlerinde de söz eden Ziya Selçuk, “Çünkü bir çocuğun 15-16 dersi gerçekten anlaması içselleştirmesi mümkün olmuyor. Bizim çocuklarımız merakları olan alanlarda derinleşmeye ihtiyaçları var. Soru çözmek başka bir şey sorun çözmek başka bir şey. Çocuklarımız belli şablonları ezberleyerek soruları çözebilirler ama aslolan şu bu çocuklar bu soruları çözerken gerçekten neyi çözdüklerini, bunun anlamının ne olduğunu anlamakta zorlanabilirler. Peki ne yapabiliriz. Sorun çözmek ile soru çözmeyi ayırmakla başlayabiliriz. Bir çocuğun hayatta problem çözmesi önemli” cümlelerini saarf etti.

Öğretmen eğitimine yatırım yapmadan sistem değiştirmenin doğru olmadığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni sistemde ilk üniversite sınavının da 2024 yılında yapılacağını kaydetti.