Seçim mevzuatında değişikliğe gidiliyor

Seçim mevzuatında değişikliğe gidiliyor

AK Parti seçim mevzuatında yeni bir hazırlığa gidiyor. Söz konusu değişiklikle seçimlerden 6 ay önce seçmen kütüklerinin yeri değiştirilemeyecek.

AK Parti   seçim mevzuatında değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Buna gerekçe olarak da istanbul seçimlerinde yaşanan aksaklıklarla sandık kurullarında oluşan durumlar gösteriliyor.

SEÇİMLERE 6 AY KALA SEÇMEN KÜTÜKLERİ YER DEĞİŞTİREMEYECEK

Yapılacak değişiklikle seçmen göçlerinin önüne geçilebilmesi için yeni kurallar getirilmesi düşünülüyor. Seçim yasasında yapılacak değişiklikle seçmen nakillerini sınırlandırılacağını belirten AK Parti kaynakları, “Örneğin, seçimlere 6 ay veya belli bir süre kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi önlenebilir. Seçmen, sürekli yaşadığı şehrin imkânlarından faydalanıp, seçim zamanı gidip başka yerde oy veriyor. Böyle bir şey olmamalı” değerlendirmesini yaptı.

SANDIK KURULLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR

Bu çerçevede yapılacak en önemli değişiklik ise sandık kurullarında olacak. 20 bin civarında memur olmayan sandık kurullarında üye tespit eden AK Parti kurmayları “Sandık kurullarının kimlerden oluştuğuna yönelik liste siyasi partilere verilmiyor. Ama YSK'nın seçim takviminde sandık kurullarına itiraz süreci bulunuyor. Bilmediğimiz bir listeye nasıl itiraz edeceğiz? Yapılacak düzenleme ile sandık kurullarının listesinin siyasi partilere verilmesinin önü açılması gerekiyor” dedi.

31 Mart seçimleri öncesinde ve İstanbul seçimleri ile ilgili yaşananlar sonrasında il-ilçe seçim kurullarının yanı sıra, YSK'dan da AK Parti, sandık kurullarının listesini talep etmiş, fakat bu talebine olumlu cevap alamamıştı.

AK Parti kurmayları, “Sandık kurulu listeleri bize verilmediği için İstanbul'daki 31 bin 280 sandığa ait tutanakların altındaki imzaları tek tek tespit edip, kurulların kimlerden oluştuğuna ancak böyle ulaşabildik. 20 bine yakın sandık kurulu üyesinin kanuna aykırı olarak görevlendirildiğini de bu yolla tespit ettik” görüşünde birleşti.

TEK ZARF İLKESİ SEÇMENDE KAFA KARIŞTIRDI

Tek zarf ilkesinin seçmenlerde kafa karışıklığı yarattığına dikkat çeken AK Parti tarafı yapılacak değişiklikle tüm pusulaların aynı zarf ve sandıkta kullanılması uygulamasından vazgeçip dört ayrı pusulanın dört ayrı zarfta ve dört ayrı sandıkta kullanılması için yeni bir düzenleme yapacağı öğrenildi.

Kaynak: İHA Yücel Kayaoğlu