Seçim para piyasalarını nasıl etkileyecek?

Seçim para piyasalarını nasıl etkileyecek?

Ekonomi Uzmanı ve Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Dr. Salih Özman,'Seçim her zaman belirsizlik demektir. Bu belirsizlik de para piyasalarında oyuncuların güvenini sarsar' dedi.

Türkiye’nin güven endeksinde bir düşüş olduğunu bunun nedeninin de yaklaşan seçimler olduğunu dile getiren Ekonomi Uzmanı ve  Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Dr. Salih Özman;” Ekonominin şartları olağan devam etse herhangi bir etki olmasa dahi bu güven eksikliğinden ötürü bir takım zig zaglar yaşanabilir. Seçime kadar dolar kurunun 5 buçuk TL’yi asla bulmayacağı kanaatindeyim.

Seçimden sonra da çok büyük bir değişiklik yaşanacağını sanmıyorum. Eğer Türkiye’de ekonomik güven bunalımı olursa şartların değişeceğine yönelik bir algı oluşursa o zaman olumlu yada olumsuz ekonomide de değişimler yaşanacaktır. Seçimden sonra olumsuz bir tablo sezilirse ekonomide de olumsuzluk olur. Eğer seçimden sonra olumlu bir tablo ve kanaat oluşursa ekonomide olumlu etkilenecektir. Bugün ekonomi olumlu yönde seyrediyor. Çünkü kurların yükselmesine bağlı olarak ithalatın azalıp ihracat rakamlarının artması ister istemez cari açığı düşürmekte. Cari açıktaki azalma ekonomiye de olumlu sinyaller gönderiyor. Peşine de büyümeyi getireceği kanaatindeyim” dedi.


DÜNYADAKİ EKONOMİK DURUM NE?


FED raporlarının dünyada bir daralmayı işaret ettiğini kaydeden Özman; “2019 Ocak ayında FED faiz artırımına gitmedi. FED raporunda şunu ifade etti: ‘Faiz artırımlarına elverişli bir ekonomik ortam yok’ ABD ekonomisi demek ki bir durgunluğa giriyor ki FED faiz politikasını değiştirdi. ABD dolarının değerlenmesini engelledi. Üstelik bu son FED raporunda bilanço küçülmesine ara vereceğini açıkladı. Yani piyasadan parayı çekmeyecek ve parayı piyasada tutacak. Bunu neden yapıyor? Demek ki piyasada bir daralma ve sıkıntı vardır. Parasal genişlemeyi tutarak büyümeyi sağlamak amacı taşıyor. Türkiye’yi yakından ilgilendiren bu durumun ardından dünyada doların değer kaybetmesi gerekiyordu. Ama bu rapora rağmen dolar arttı. Hem dolar düşmüyor. Altın talebinde de bir artış var. Bu talep artışı ile birlikte de dünyada altın fiyatları yükseliyor. Doların yükselmesi ile birlikte altının da yükseliyor oluşu normal değil. Böyle bir ortamda altın neden talep görür? Şöyle soralım bu soruyu altın hangi dönemlerde daha çok talep görür? Eğer savaş kıtlık ve ekonomik krizler geliyorsa altına talep artar. Bütün merkez bankaları para ve hisse senetleri gibi kağıt menkul varlıklardan çıkıp altına talep gösteriyorlar. Bütün bunları okuduğumuzda önümüzdeki dönemde tüm dünyada bir duraklama ve daralma bizi bekliyor diyebiliyoruz. Bu ekonomik durgunluk bizim dış satım miktarımız azalacak ve biz eskisi kadar rahat ihracat yapamayacağız. Ekonomik durgunluk varken sizin mal satmanız pek mümkün olmayacak. Bu kötü olumsuz koşullar da Türk yatırımcıyı mutlaka etkileyecek” ifadelerini kullandı.


KÜÇÜK YATIRIMCI NE YAPACAK?


“Ekonomik durgunluk varsa güvenli yatırım limanı altındır” diyen Özman şunları söyledi; “Şuan altın en güvenli yatırım olarak karşımıza çıkıyor. Bunu bütün dünya ülkelerinin merkez bankaları yapıyor ve altın stokluyorlar. Yatırımlarını altından yöne çevirdiler. Bunu küçük yatırımcı da yapabilir. Şuan dolar olması gereken reel seviyelerde. Dolar bundan sonra ne 6 liranın üzerine çıkar ne de 5 TL bandının altına geriler”
Mustafa Bilik