Gürcistan'dan nasıl araba alınır?

Gürcistan'dan nasıl araba alınır?

Bilindiği gibi Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı yeni yasa düzenlemesi ile geçici ithalat ve turistik kolaylıklar kapsamında yurt dışı plakalı araçların ülkemizde 6 ay olan serbest dolaşım hakkını 24 aya (730 gün) çıkardı.

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Avrupa’da yaşayan gurbetçiler ve Suriyelilerin mağduriyetlerini ortadan kaldırmak için 6 ay olan serbest dolaşım hakkını 24 aya (730 gün) çıkarmıştı. Bu kolaylıkla her Türk vatandaşı  Gürcistan'dan yasal olarak araç sahibi olabilir bu aracı 2 sene boyunca vergi muayene bandrol pul ödemeden aktif trafik sigortası ile beraber Türkiye'de kullanabilir hale geldi.
İşte Gürcistan plakalı araçların satışı ile ilgili tüm merak edilenler
Gürcistan ile aramızda vize muafiyeti olduğu için kimlikle Gürcistan’a geçebilirsiniz.


Gitmeden önce oto satışı yapan firmalarla iletişime geçmeniz halinde sizi sınırda karşılamaktalar.
Beğendiğiniz otomobili satın aldığınızda tüm resmi işlemler ve prosedürler bu firmalar tarafından karşılanmakta.
Gürcistan’dan otomobil alabilmek için oturma izniniz olması gerekmekte ve yine bu firmalar sizin vekaletinizle adınıza oturma izni çıkartmakta. Bu sayede otomobilin satış işlemleri sizin adınıza olduğu gibi ruhsatta yine adınıza çıkmakta. İşlemler iki gün sürmekte.
Birinci derece akrabalarınız bu araçları tıpkı sizin gibi Türkiye’de kullanabilir soyadı tutması yeterli.


İki sene sonunda tekrar aynı aracı  Gürcistan sınır kapısına getirerek plaka tescili yaptırıp tekrar aynı aracı Türkiye'ye sokabilirsiniz. İsterseniz satıp maksimum yüzde 10 zarar eder paranızı alabilirsiniz isterseniz takas edebilirsiniz. Bu araçlara Türkiye’de herhangi bir vergi ödenmeyeceği için yüzde 10 zarar aslında Türkiye’de bir araca ödeyeceğiniz yıllık bandrol masraflarından daha ucuza gelmekte.
Gürcistan’da anahtar teslimi her şey dahil fiyatın içinde gümrük işlemleri plaka tescili ve oturum bedeli masrafları vardır. Size ait olan masraf ise Gürcistan’dan Türkiye’ye geçerken yapılacak olan trafik sigortasıdır. Bu sigorta 3, 6 ve 12 aylık olarak sınır kapısında yaptırılır.


İşte bu konuda en çok sorulan sorular ve cevapları
1. ARAC BENIM ADIMA MI OLACAK?
Evet, ruhsat adınıza çıkar. Alım satım kullanım hakkı size ait.
2.VEKALET VARMI ?
Gürcistan’da vekaletle araç satışı yasak.
3. ARACI NASIL ALIYORUZ?
Araç satışı oturum belgesi ile yapılıyor. Gürcistan’da oturum belgesi bir Gürcü vatandaşın sahip olduğu tüm haklardan yararlanmayı sağlıyor. Oturum belgesi oto satışı yapan firmalar tarafından ücretsiz biçimde sağlanabiliyor.

6. VERGI VAR MI?
Vergi muayene bandrol Türkıye’de ödenmiyor. Gürcistan’da da ÖTV ve MTV yok.
Bu araçlara herhangi bir şekilde Türkiye plakası takılması mümkün değil. Türkiye’de araçları Gürcü plakası ile kullanmak zorundasınız. Mustafa Bilik