Ekspertizsiz araç alınmamalı

Ekspertizsiz araç alınmamalı

Nisan 2019'dan itibaren ikinci el araç alış satış işlemlerinde gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi zorunlu hale gelecek. Uygulamadan galericiler de memnun.

İkinci el otomobil satışlarında kilometre düşürme, aracın hasarını gizleyerek satma gibi nedenlerle tüketicilerin yaşadığı sorunlara karşı bir takım yenilikler getiriliyor.

Bu sıkıntıları gidermek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıyla 1 Nisan 2019'dan itibaren ikinci el araç alış satış işlemlerinde gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi zorunlu hale gelecek.
 Samsun 2. El Otomobilciler Derneği Başkanı  İbrahim Kınık,” Günümüzde artık ekspertiz raporu olmadan bir araç almak yapılabilecek en büyük hata olur. Ekspertiz testlerinde araçların önce motoru kontrol edilir. Motor performansı alınır. Daha sonra fren, amortisör testi, araç alt kontrolü, kaporta, boya, değişen kontrolü yapılarak müşteriye bilgi verilir. Bu bilgilerin tamamını ekspertiz testine sokmadan öğrenemezsiniz. Ekspertiz raporu verildiği esnada yapılan motor testlerinin şanzıman veya motora zarar verebilmesi ihtimalini gerekçe gösteren bazı kişiler ekspertiz testlerinden kaçınıyorlar. Bunlar olası riskler özellikle otomatik vites arabalarda bu risk daha da artıyor olabilir.

Ancak o ekspertiz testi olmadan da alacağınız arabanın ne durumda olacağını bilmeniz mümkün değil. Motor kapalı bir kutu onun durumunu anlamak için bunu yapmanız gerekiyor. Benim araç alacaklara en önemli ve öncelikli uyarımdır ekspertiz raporu almaları. Ayrıca, kurumsal ekspertiz firmalarına test yaptıranlara rapordan sonra garanti de verilmekte. Yani bir sorun yaşandığında kaybınız garanti koşullarında karşılanıyor” dedi.

Mustafa Bilik