Samsun Haberleri: Şehirden Kaçmanın Parolası TİKDAK

Samsun Haberleri: Şehirden Kaçmanın Parolası TİKDAK

Samsun'da asfalt yollardan sıkılıp 'Bu patika nereye çıkıyor?' sorusunun cevabını arayan ve eğer bir yere çıkmıyorsa kendi patikasını oluşturanların bir araya getirerek kurduğu bir kulüp var. Adı da; TİKDAK yani Tilki Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü.

Kulübün üyeleri arasında bankacı, öğretmen, öğrenci, mühendis, mali müşavir kısacası her meslekten insanlar var. Ortak paydaları doğa sevgisi ve macera tutkusu elbette.

Kulüp yöneticilerinden Bankacı Özgür Salcan, Ankara’dan Samsun’a geldiğinde tanışmış kulübü birlikte kurdukları doğaseverlerle. Buluşma mekanları da öyle sıradan bir cafe değil, Atakum’da duvar/kaya tırmanışı yapılabilen nadir yerlerden biri, Boulder Cafe.

Sadece TİKDAK için değil, Türkiye’de yeni anlaşılan doğa ve hayvan severlerin buluşma noktası Boulder Cafe. Sahibi ve aynı zamanda Panda Tırmanış ve Doğa Sporları Klübü başkanı Abdulsamet Yıldırım “her yaştan insanın birlikte spor yapmasına ve doğa-hayvan-tırmanış sevgisini bir üst seviyeye taşımasına katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Salcan kendisinde ilk fotoğrafçılık ile doğa merakının başladığını anlatarak; “ Fotoğraf merakı beni doğaya itti. Doğa sporları da yelken kaptanlığı ile başladı sonrasında trekking ile devam etti. Ardından dağcılık ve dalış sporları geldi. Dağcılık kaya ve zirve tırmanışlarına vardı. Ankara’dan Samsun’a geldiğimde de buradaki doğaseverler ile tanıştık bir araya geldik Zaten sosyal medya üzerinden insanların birbirini kolayca bulabiliyor. Sonrasında kurulma fikri Mühendis Turgay Topdal ve Mali Müşavir Yiğit Kara’dan çıkan TİKDAK yani Tilki Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü çatısı altında toplandık. Bu işlerde en önemlisi tecrübe ve takım uyumu. ‘Kim hangi faaliyette ne kadar yetkin?’birbirimizi tanıdık. Bu işin temeli doğayı sevmek. Tabi doğayı sevmek gidip ormanda piknik yapmak bir kolu. Bir başkası 10-15 km yürüyüp kendini bu yürüyüşte idame edecek yiyeceklerini alarak doğaya gitmek bir başka kolu. Sonrası temeli tecrübe olan daha disipline ve eğitimi alınarak yapılması gereken dağcılık kolu var. İnsan sürekli kendini geliştirmek istediğinden trekking sonrası dağcılığa doğru gidiyor. Biz Boulder Cafe’deyiz doğa merakı olan herkes gelebilir aramıza katılabilir” dedi.

Özgür Salcan insanların etkinliklere katılarak kendilerini geliştirdiğini giderek daha zor etaplara katılmaya başladıklarını ifade ederek şunları söyledi;” İnsanlar ilk kez etkinliğimize katılıyorsa hemen fark ediyoruz. Çünkü kot pantolonla yada sıradan bir spor ayakkabı ile geliyor. Sonra bizlere bakarak ve merak edip sorarak bir sonraki etkinlikte daha uygun kıyafetler ile geldiğini görüyorsunuz. Kendi yapabileceklerini kendisi gördükten sonra daha zor etaplara katılmaya başlıyor. Yani sürekli bir öğrenme daha iyi kondisyona doğru hızla ilerliyor. Böylece sınırlarını sürekli daha ileriye taşıyor. Samsun zaten gerek hiking gerekse trekking için çok güzel parkur ve imkanlara sahip. Yani bu sporlara başlayanların sıkılmadan etkinliklere katılabilecekleri çok alternatif var. En bilinenleri de Kocadağ ve Nebiyan elbette. Tırmanış için de Kapıkaya çok uygun. Ama daha ileriye gittiğinizde örneğin zirve dağcılığı yapmak istediğinizde en yakın Kaçkarlar. Kaya tırmanışları ve bol zirve içeren ve Türkiye için “dağcılığın oyun bahçesi” olarak nitelendirilen yine Samsun’a en yakın olan Aladağlar. Samsun’da en yüksek dağımız Akdağ. O da 3 bin metrenin altında”

“SAMSUN’DAKİ TREKKİNG ROTALARINI KİTAPLAŞTIRACAĞIZ”

TİKDAK olarak Samsun’daki trekking rotalarını kitapçık haline getirme çalışmaları yaptıklarını söyleyen Kulüp yöneticilerinden Turgay Topdal; “ Samsun il ve ilçelerini kapsayan trekking rotalarının yer aldığı bir kitapçık çıkartma aşamasındayız. Şuan Samsun’da kullandığımız 30 civarı rota var. bunları daha da arttırmayı düşünüyoruz. Artık insanlar deniz kum güneş üçlüsünden bıktı ve daha çok dağlara yaylalara gitme ihtiyacı duyuyorlar. Kamp turizmi artık daha revaçta. Tabi biz turizm kolu altında değiliz bunları insanların daha fazla bu tür sporlara ilgi göstermeye başladıklarını belirtmek için söylüyorum. Bu ilgi neticesinde artan trekking veya dağcılık merakı ile birlikte Samsun’da bir çok kulüp oluştu. Biz bu durumdan da memnunuz. İlgilenen arkadaşların da faydalanabilmesi için biz trekking rotalarını kitapçık haline getirme ihtiyacı duyduk. Bu konuda yerel yönetimlerden elbette destek bekliyoruz. Sonuçta bizim kulübümüz hiçbir maddiyat barındıran işin içerisinde yer almıyor. Derneğimize üyelik ücretsiz herhangi bir bedel talep edilmiyor. Tamamen gönüllülük esası ile ilerliyoruz. Düzenlediğimiz etkinlikler için ulaşım ve yeme içme masrafları ortaya çıkıyorsa bunları da o etkinliğe katılan kişi sayısına bölerek karşılıyoruz. Velev ki artan bir para olursa da kulübümüze malzeme alabiliyoruz. Çadır, mat vs. Bu malzemeleri de aramıza yeni katılan veya bizimle etkinliğe gelen ama henüz malzemesi olmayan kişiler olduğunda onlara kullandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir diğer kulüp yöneticisi Yiğit Kara ise; “Bu işin ABC’si önce doğa sevgisi, sonra doğa yürüyüşüne uygun bot ve kıyafetler, Bu sporlarda her şey aşağıdan yukarıya başlar. Hiking ile başlanır trekking ile devam edilir. Bizde bu tanımlar da yanlış anlaşılıyor. Hiking günübirlik trekking kamplı bir günden fazla olan yürüyüş. Biz de hepsi trekking olarak ifade ediliyor. Malzemeler de böyle alttan başlıyor bot ile öncelikle. Hiking olsun trekking olsun önce bot. Çok önemli konfor açısından. Sonra buna uygun pantolon ve kıyafetler gelir. Etkinliklerimize bu işe meraklı herkes katılabilir ama işin formülü kendine uygun etkinliklere katılması. Örneğin düz 5 km yapacağımız bir yürüyüşe herkes katılabilir. Ama 15 km boyunca dik ve tırmanışları olan bir parkura gelecekleri seçmek gerekiyor. Çünkü biz hep birlikte bir tempoda yürümek istiyoruz. Kim hangi parkura katılabileceğini de puanlama sistemimize göre belirliyor. Örneğin parkur için 5 üzerinden 2 zorluk derecesinde bir parkur diyoruz. Yeni başlayanlar da gelebiliyor. Zorluk derecesini 5 üzerinden 4 diyoruz gelecek kişi ona göre geliyor. Bu sistem zaten Uluslar arası Dağcılık Federasyonu tarafından belirlenmiş. Etkinliklerimizi sosyal medya hesaplarımız ve ortak whatsap hesabımız üzerinden duyuruyoruz” şeklinde konuştu.