Dikkatli Olmazsanız Cezalar Yağmur Gibi Gelecek

 Dikkatli Olmazsanız Cezalar Yağmur Gibi Gelecek

Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde trafik polislerinin iş yükü hafifletilerek daha çok sahada görev almaları sağlandı. Üstelik artık tüm polisler ceza yazabiliyor. Sürücülere düşen ise kurallara uymak.


Samsun’da son günlerde bir çok sürücü gelen trafik cezalarının sayısındaki artıştan şikayetçi.Polis denetimlerinin yanı sıra artan radar uygulamaları ve drone ile yapılan uygulamalar sonucu trafikte artık yapılan her hata tespit edilir hale geldi.
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dursun Kavuran bu çalışmaların ceza kesmekten ziyade trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanması amacı taşıdığını söyledi.
2011 yılında yürürlüğe konulanKarayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde trafik polislerinin iş yükünün hafifletilerek sahaya inmelerinin sağlandığına dikkat çeken Kavuran; “ Eskiden araç satışlarında rol oynayan, ruhsat işlemleri ile uğraşan polislerimiz artık bu işlerin notere devredilmesi ile sahaya indiler. Artık daha fazla trafik polisini uygulama yaparken görmeye alışmamız gerekiyor. Üstelik artık trafik polisinin olmasına da gerek yok tüm polisler trafikte makas atan, cep telefonu ile konuşan sürücülere ceza yazabiliyor. Fahri Trafik Müfettişi sivil vatandaşlarımız da trafik cezası yazabiliyor. Bunların yanı sıra polisimiz drone gibi teknolojik gelişmeleri de kullanıyor. Her kavşakta hemen hemen kamera mobese sistemi var. Kısacası eskiden yaptığımız ve kimsenin görmediği hatalar artık anında tespit ediliyor. Kimse görmez diye bir şey yok. Dolayısı ile her hatanın tespit edilebilmeye başladığı bir sistemde cezaların artması son derece normal” dedi.
DEVLET BÜTÇESİ İÇİN DEĞİL
Trafik cezalarının artmasındaki faktörün bütçe açığı gibi konular olmadığını söyleyen Kavuran şunları söyledi; “ Kesilen cezalardan sadece yüzde 6’lık pay devlet bütçesine girmektedir. Gerisi fakir fukara fonu gibi sosyal yardımlaşma fonlarına aktarılmaktadır. Yani ‘Bütçe açığını kapatmak için ceza yazılıyor’ demek haksızlık olur. Trafik cezaları trafikte can ve mal güvenliğinin korunması amacı taşımaktadır. Siz trafikte dikkatli olmazsanız bedeli trafik cezasından daha ağır şeyler olacaktır. Trafik kazaları, kazazedelerin kendilerinde ve ailelerinde çok yıpratıcı etkiler yaratıyor”
 Mustafa Bilik