Toktaş, Sektörün Sorunlarını Anlattı!

Toktaş, Sektörün Sorunlarını Anlattı!

Karadeniz Turizm İşletmecileri Derneği KATİD Başkanı Murat Toktaş, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati'ye sektörün taleplerini sundu.


Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, Samsun Valisi Osman Kaymak ile birlikte, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda Turizm sektörü adına söz alan Murat Toktaş yaptığı konuşmada,  Koordineli sürdürülebilir bir turizm politikasına ihtiyaç olduğunu belirterek, “ Ortak akılla doğru paydaşlarla bir masada olmalıyız. Bu bize hızlı yol almamızı ve daha az enerji ve daha az kaynak kullanımı ile doğru sonuca ulaştıracaktır. Bu nedenle işin tek elden takibi için bir merkezin kurulması önemlidir.

Kontrollü yatırıma ihtiyacımız var. Otele ihtiyaç var ama hangi tarz otele ve şehrin hangi bölgesine. Yatırımcıyı doğru yönlendirmeliyiz. Örneğin bu konu Sanayi ve Ticaret Odası ile organize edilebilir. Şuan eksik kapasite kullanımı ve hak edilen değerden satılamama gibi sorunlarımız  mevcut. Bu konuda turizm yatırım ofisi gibi yatırımcıya destek olacak doğru yönlendirecek bir çalışma grubu kurulmasını istiyoruz. Yapılan yatırımların şehre daha fazla değer katsın.” Dedi.
 
Samsuna Direk Uçuş İstedi
Bu sene, yıl sonuna kadar Trabzon’ 2,5 milyon körfez ülkeleri gecelemesi yapacağını, ancak Samsun’un  tahminen 25 binlerde kalacağını ifade eden Murat Toktaş, “ Bunun tek nedeni Hedef Pazar olan körfez ülkelerinden direk uçuşların olmayışı. Turistler tek uçuşlu yerler istiyor. Direk uçuşlar başlarsa yılda 1,5 milyon geceleme yaparız. Bunu karşılığı ise yaklaşık 125 milyon Dolardır. Bu nedenle direk uçuşlar konusunda destek istiyoruz.” Dedi

Haksız Rekabeti Önlemeliyiz
Ayrıca, Turizm bakanlığı belgeli tesislerdeki restoranlarda KDV 18 iken, normal restoranlar da bu oran %8 olması ciddi bir haksız rekabet sağlıyor. Bunu düzeltilmesini talep ediyoruz.

Sektörde çok büyük yatırımlar var. Fakat mevzuat ve yasalar şuanki mevcut durumu karşılayacak günün koşullarına uygun değil. Yasa ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyacımız var. Bu konuda destek bekliyoruz.” Diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, taleplerin hepsini tek tek not alarak,  üzerinde çalışacaklarını ve kısa sürede dönüş sağlayacaklarını söyledi.